Καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στη δυσκολότερη φάση τους και δεν είναι ακόμα σαφές το ποιες «κόκκινες» γραμμές θα υπερβεί η κυβέρνηση ώστε να κλείσει την πολυπόθητη συμφωνία που θα «ξεκλειδώσει» τη χρηματοδότηση, οι διαφωνούντες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο υπουργικό συμβούλιο παίρνουν... θέσεις μάχης και στέλνουν σαφή μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Βουλευτές και οι υπουργοί από το πρωί «διαπραγματεύονται» στα τηλεοπτικά παράθυρα με το Μέγαρο Μαξίμου και ζητούν η διαπραγμάτευση να λήξει με μία συμφωνία η οποία δεν «θα ακυρώνει» τις «κόκκινες» γραμμές που έχουν τεθεί. 

Παρότι οι μουρμούρες υπήρχαν από πριν, το «σάλπισμα» δόθηκε χθες, κατά τη θυελλώδη και μαραθώνια κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ο Γιάννης Δραγασάκης που βρέθηκε στην Κουμμουνδούρου για να ενημερώσει για την πορεία της διαπραγμάτευσης και τις μετέπειτα εξελίξεις, το μόνο που πρόλαβε να πει είναι ότι η συμφωνία είναι πιθανή μέχρι τις 19 Μαΐου. Και αυτό γιατί, κόμμα και βουλευτές με προεξέχουσα την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου άσκησαν σκληρή κριτική για την τακτική της κυβέρνησης.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Κωνσταντοπούλου φέρεται να ρωτούσε πιεστικά τον κ. Δραγασάκη για τη συμφωνία, αφήνοντας αιχμές για το γεγονός ότι οι βουλευτές δεν ενημερώνονται για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων. Η πρόεδρος της Βουλής φέρεται να είπε επίσης πως δεν γίνεται να συμφωνηθεί κάτι δίχως να το γνωρίζουν οι βουλευτές.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η κριτική από βουλευτές και εκπροσώπους τάσεων μέσα στο κόμμα όπως η Αριστερή Πλατφόρμα, ενώ ενδεικτική του κλίματος ήταν και η ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση, η οποία ήταν σε σκληρή γραμμή.

Στην ουσία η ΠΓ διαμήνυσε πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει ούτε βήμα πίσω από τις «κόκκινες» γραμμές της, ούτε να ενδώσει στις πιέσεις των δανειστών, σε μία ανακοίνωση που από πολλούς εκλαμβάνεται ως ένα σαφές μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Το άσχημο κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση κατ' ουσίαν επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, η απάντηση του οποίου στις πληροφορίες για την κριτική που δέχθηκε ήταν «ουδέν σχόλιο». Το κρίσιμο σημείο ωστόσο των δηλώσεών του ήταν το γεγονός ότι έθεσε θέμα «συλλογικής ευθύνης» στη διαπραγμάτευση.

Παρά την προσπάθεια από το Μέγαρο Μαξίμου να πέσουν οι τόνοι, τη σκυτάλη σήμερα πήραν οι υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Δημήτρης Στρατούλης σημείωσε πως ότι η «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης δεν ξεθωριάζουν και τόνισε πως η εποχή της λιτότητας τελείωσε, ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από την πλευρά του μιλώντας στο συνέδριο του Economist εξαπέλυσε επίθεση σε «κύκλους της ΕΕ και του ΔΝΤ που θέλουν να πνίξουν και να στραγγαλίσουν το ελληνικό αριστερό πείραμα».

Σε αντίστοιχα υψηλούς τόνους ήταν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλου που σημείωσε μάλιστα πως σε περίπτωση που επιμένουν οι δανειστές, ο δρόμος της κάλπης είναι διέξοδος και συμπλήρωσε: «Ο δρόμος της προσφυγής στην περαιτέρω στήριξη του λαού είναι μονόδρομος. Πρώτος εισήγαγα την αναγκαιότητα του δημοψηφίσματος από την επαύριον της 20ής Φλεβάρη διότι θεώρησα ότι η συμφωνία αυτή έχει ασθενή σημεία».

Στην ίδια γραμμή εμφανίστηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας ο οποίος σημείωσε ότι «η δημοκρατική εντολή που λάβαμε δεν είναι μόνο η παραμονή στο ευρώ».

«Αν υπάρξει μια σκληρή συμφωνία δημιουργείται ζήτημα δημοκρατίας. Η δημοκρατική εντολή που έχουμε λάβει δεν είναι μόνο παραμείνουμε στο ευρώ», τόνισε ο ενώ επισήμανε ότι αν η συμφωνία αντιβαίνει το βασικό πυρήνα των εξαγγελιών τότε θα υπάρξει θέμα.