«Δεν μπορεί να είναι συμφωνία το να μπαίνει η κυβέρνηση σε μια συζήτηση, να είναι διατεθειμένη να κάνει κάποιες υποχωρήσεις σε κάποια πράγματα και όλο αυτό να γίνει για να πάρει ρευστότητα για να βγάλει το μήνα», τόνισε ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης και πρόσθεσε ότι «αυτή η συζήτηση πρέπει να συνδεθεί με το μέλλον, με το χρέος».

Το ζήτημα του χρέους έχει να κάνει με το μέλλον της χώρας, να βγάλει από το λαιμό της τη θηλιά του χρέους και όλα αυτά τα χρήματα να διοχετευτούν στην παραγωγική ανασυγκρότηση, επεσήμανε σε συνέντευξή του «Στο Κόκκινο».

Ανέφερε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η παραγωγή νέου πλούτου και η αναδιανομή του και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Πέραν των δύο - τριών μηνών σκληρής διαπραγμάτευσης, το σχέδιο της κυβέρνησης αφορά την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, την επιστροφή των νέων επιστημόνων και την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, επεσήμανε και πρόσθεσε ότι επειδή αυτά συνδέονται με την συζήτηση για το χρέος, «αν είναι να κάνεις μια υποχώρηση κάπου, αυτή πρέπει να την κάνεις με βάση την προοπτική που θα δώσει στη χώρα τα επόμενα χρόνια».

Ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε επίσης ότι είναι κομβική η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, διότι αποτελούν την «καρδιά της λιτότητας» και πρόσθεσε ότι η συμφωνία για 3% πλεόνασμα φέτος και 4,5% του χρόνου θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε νέα σκληρά μέτρα λιτότητας και εκ νέου βύθιση της χώρας σε ύφεση. «Εμείς λέμε ότι δεν μπορεί με τις σημερινές συνθήκες να πορευτεί η χώρα με πλεονάσματα μεγαλύτερα του 1% - 1,5%», είπε.

«Δεν μπορούμε και δεν θα μετατρέψουμε τον ελληνικό λαό σε Σίσυφο των μνημονίων και της λιτότητας», τόνισε. Εξ άλλου, ο κ. Κορωνάκης δεν απέκρυψε τον προβληματισμό για τη συζήτηση κυβέρνησης και κόμματος και ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να εξασφαλίσει οτι θα φθάνουν στην κυβέρνηση οι γνώμες, οι διαφωνίες και οι προτάσεις του κόμματος, προσθέτοντας ότι «δεν συμφωνώ, όμως, ότι το κόμμα πρέπει να ορίζει τα πρόσωπα που θα στελεχώνουν το κράτος. Αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης».

«Έτσι κάθε φορά η κυβέρνηση παίρνει και την ευθύνη των επιλογών και θα κριθεί και από το έργο και από το αποτέλεσμα. Δημιουργεί όμως - κατά την γνώμη μας - ένα επικοινωνιακό κόστος, μια ρωγμή στην σχέση της κυβέρνησης με την κοινωνία η χρήση προσώπων, που έχουν διαδραματίσει ρόλο ειδικά στις μνημονιακές κυβερνήσεις. Η θέση του κόμματος είναι καθαρή και είναι σε γνώση της κυβέρνησης η διαφωνία του κόμματος για συγκεκριμένες επιλογές. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να επιλέγει πρόσωπα και να αναλαμβάνει την ευθύνη αυτών των επιλογών. Το αποτέλεσμα θα μας κρίνει όλους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.