Την κοινή αντίληψή τους για τα βασικά ζητήματα της ΕΕ, την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, της ανεργίας αλλά και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Λουξεμβούργου Νίκος Κοτζιάς και Ζαν 'Ασελμπορν, στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν μετά τη δίωρη συνάντηση που είχαν αρχικώς κατ ιδίαν και ακολούθως σε επίπεδο αντιπροσωπειών σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν τις κοινές τους θέσεις για μία Ευρώπη που θα πρέπει να έχει αφενός ένα ορθό σύστημα υποδοχής και κατανομής προσφύγων και παράνομων μεταναστών και αφετέρου συνεκτικότητα και ισχυρούς μηχανισμούς κοινωνικής προστασίας.

Ο κύριος Κοτζιάς τόνισε κατά την διάρκεια της συνέντευξης: 

Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μία κρίσιμη στιγμή, έχει να δει τα νέα ζητήματα όπως είναι η ορμή του μεταναστευτικού, η αποσταθεροποίηση της περιοχής μας, και πιστεύω ότι θα βρίσκεται το επόμενο εξάμηνο σε πολύ καλά χέρια. Και το λέω αυτό γιατί το Λουξεμβούργο υπήρξε πάντα, σε όλα τα χρόνια παρουσίας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας σταθερός φίλος και υποστηρικτής των ελληνικών αναγκών και θέσεων.

«Όπως ξέρετε και στις προτεραιότητες του Λουξεμβούργου αλλά και στις προτεραιότητες του Προέδρου της Επιτροπής, του κυρίου Junker, που υπήρξε Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, είναι τα σχέδια μεγάλων επενδύσεων για τη συμβολή στη λύση του προβλήματος της απασχόλησης» τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

«Με το Λουξεμβούργο έχουμε και μία κοινή αντίληψη για το ότι η Ευρώπη για να επιβιώσει πρέπει να έχει συνεκτικότητα και ισχυρούς κοινωνικούς μηχανισμούς προστασίας και ανάπτυξης της προσωπικότητας, των ανθρώπων και της κοινωνίας. Συμφωνούμε με τα σχέδια της Προεδρίας του Λουξεμβούργου για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, για ένα ορθό σύστημα υποδοχής και κατανομής των προσφύγων και παράνομων μεταναστών» επεσήμανε ο 'Ελληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε, επίσης, τον ομόλογό του για τις πρόσφατες επαφές του στην Τουρκία, στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, για το Κυπριακό, υπό τις νέες συνθήκες που ξαναρχίζει η συζήτηση. Τον πληροφόρησε, επίσης, για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά και για σειρά πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει το Υπουργείο Εξωτερικών στο διεθνές προσκήνιο.

΄Οπως, τέλος, τόνισε: «Στηρίζουμε και οι δύο χώρες τις ευρωατλαντικές προοπτικές των δυτικών Βαλκανίων, εφ' όσον οι χώρες αυτές ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της δημοκρατίας και των κριτηρίων της Κοπεγχάγης».