Επέμεινε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στη θέση του ότι «η κυβέρνηση πρέπει να έχει έστω διανοηθεί τη ρήξη» στη διαπραγμάτευση, προκειμένου να τραπεί σε άτακτη υποχώρηση. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στο «Κούγκι», λέγοντας ότι «δεν ντρέπομαι για την ιστορία του Κούγκι, πάντως το θέμα είναι να μη χρειαστεί να γίνει Κούγκι».

Σε συνέντευξή του στην EΡΤopen και την ΕΤ3 δήλωσε:

Αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να διανοηθούμε τη ρήξη τότε θα υποταχθούμε. 


Ωστόσο, σημείωσε ότι η θέση του είναι «ούτε ρήξη ούτε email Χαρδούβελη», τονίζοντας ότι «συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση για να μην υπάρξει ρήξη και να οδηγηθούμε στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη». Αναφερόμενος  σε όσους του λένε να πάει σε ρήξη με τους δανειστές δήλωσε ότι «δεν εξελέγην για αυτό», ενώ απαντώντας σε εκείνους που του λένε να κλείσει τη συμφωνία αναφέρει ότι «δεν εξελέγην για να εφαρμόσω το e-mail Χαρδούβελη». «Ο κόσμος μας εξέλεξε για να δεχτούμε το κόστος της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης» σημείωσε.

 

«Δηλαδή, ο Σαμουήλ δεν έπρεπε να ανατινάξει το Κούγκι. Είναι κακό το δείγμα αυταπάρνησης» , δήλωσε μιλώντας για την πορεία των διαπραγματεύσεων και συμπλήρωσε ότι «δεν ντρέπομαι για την ιστορία του Κούγκι». Πάντως, σημείωσε ότι «το θέμα είναι να μη χρειαστεί να γίνει Κούγκι».

Ο υπουργός Οικονομικών τάχθηκε σαφώς κατά των εκλογών, λέγοντας χαρακτηριστικά:

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνουν εκλογές. Κάποια στιγμή θα γίνουν εκλογές γιατί υπάρχει δημοκρατία, αλλά δεν έχουμε κανέναν λόγο να κάνουμε εκλογές. Έχουμε πλήρη αποδοχή από τον ελληνικό λαό, θα είναι ανοησία (να πάμε σε κάλπες). Εγώ δεν μπορώ να κοιτάξω τον ελληνικό λαό και να ξαναζητήσω μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να με ξαναψηφίσει. Η απόφαση όμως δεν είναι στη διαακριτική ευχέρεια του ΥΠΟΙΚ. 

Αναφερόμενος στη συμφωνία που προσπαθεί να εξασφαλίσει η κυβέρνηση είπε ότι «προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια συμφωνία, η οποία όταν θα είναι έτοιμη θα την πάμε στο υπουργικό, στο κυβερνητικό συμβούλιο, στο κόμμα μας και θα πο΄θυμε αυτό είναι». Και συμπλήρωσε ο κ. Βαρουφάκης:

Αν συμφωνούμε σε αυτήν τότε είναι συνολική ευθύνη.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έχει υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές της τόνισε ότι «καμία κόκκινη γραμμή δεν έχει ξεθωριάσει, θα διαπραγματευτούμε και στο πλαίσιο αυτό συζητάμε και λέμε με τους πιστωτές “αν εγώ πατήσω λίγο την κόκκινη γραμμή μου θα πατήσεις εσύ τη δική σου;“».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε πολυεπίπεδη την διαπραγμάτευση και τόνισε ότι από αυτήν πρέπει να βγει η βιωσιμότητα της ελληνικής κοινωνίας.