current views are: 1

15 Μαΐου 2015
Δημοσίευση17:48

Τσίπρας: Δεν μπλοφάρουμε – Δεν θα υποχωρήσουμε σε εργασιακά και ασφαλιστικό

«Είμαστε ειλικρινείς και δεν μπλοφάρουμε», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους δανειστές, κατά την ομιλία που παρέθεσε στο συνέδριο του Economist, διαμηνύοντας παράλληλα πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία νέα περικοπή σε μισθούς και σε συντάξεις.

Δημοσίευση 17:48’
αρθρο-newpost

«Είμαστε ειλικρινείς και δεν μπλοφάρουμε», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους δανειστές, κατά την ομιλία που παρέθεσε στο συνέδριο του Economist, διαμηνύοντας παράλληλα πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία νέα περικοπή σε μισθούς και σε συντάξεις.

«Είμαστε ειλικρινείς και δεν μπλοφάρουμε», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους δανειστές, κατά την ομιλία που παρέθεσε στο συνέδριο του Economist, διαμηνύοντας παράλληλα πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία νέα περικοπή σε μισθούς και σε συντάξεις.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία διαπραγμάτευση που «θα καθορίσει την πορεία της Ευρώπης το επόμενο διάστημα», εξηγώντας ότι «θα καθοριστεί το εάν θα συνεχιστεί η πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας ή θα ανοίξουν νέοι δρόμοι ανάπτυξης και δημοκρατίας για την ΕΕ».

Άφησε αιχμές κατά των δανειστών λέγοντας πως τις πρώτες ημέρες της διαπραγμάτευσης «βρεθήκαμε μπροστά στις απαιτήσεις για ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και υλοποίηση των δεσμεύσεων της προηγούμενης κυβέρνησης».

«Απαιτήσαμε τον σεβασμό από τους εταίρους μας των κανόνων αλλά και της λαϊκής κυριαρχίας» είπε και συνέχισε:

Πετύχαμε τη μετατόπιση των δανειστών από τα μνημόνια, στην αναζήτηση κοινού εδάφους στη βάση δικών μας προτάσεων, είπε για την απόφαση του Eurogroup και συνέχισε λέγοντας πως εμείς τη σεβόμαστε. Αλλά περιμένουμε από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να τη σεβαστούν. Η διαρκής απαίτηση μνημονιακών ισοδύναμων μέτρων δεν βοηθούν την διαπραγματευτική διαδικασία.

«Επιδιώκουμε μία συμφωνία που θα τερματίζει τη λιτότητα και θα ανοίγει αναπτυξιακή πορεία για τη χώρα» και ανέλυσε τα τέσσερα σημεία που θα πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ειδικά για τα δύο πρώτα χρόνια
  • Να μην έχουμε δεσμεύσεις για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα
  • Αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο των νέων δανείων
  • Ισχυρό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.

«Κοινό έδαφος»

Περιγράφοντας στα σημεία συμφωνίας με τους θεσμούς, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «έχει βρεθεί κοινό έδαφος σε μία σειρά από ζητήματα, όπως οι δημοσιονομικοί στόχοι, οι οριακές αλλαγές στο ΦΠΑ, αλλά και σε θεσμικές αλλαγές για ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού».

«Από την άλλη παραμένουν ανοιχτά θέματα», είπε και έκανε λόγο για πιέσεις ως προς τα εργασιακά και το ασφαλιστικό:

Κάποιοι στους θεσμούς ζητούν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της ήδη απορυθμισμένης αγοράς εργασίας. Οι ίδιες δυνάμεις ζητούν αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα, ξεχνώντας πως μία από τις βασικότερες αδυναμίες του ασφαλιστικού μας συστήματος ήταν το PSI, που ήταν δική τους επιλογή.

«Θα εργαστούμε σκληρά ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι προτάσεις δεν θα βασίζονται σε λανθασμένη εικόνα των μεγεθών. Διαβεβαιώνω ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει στο θέμα των μισθών και των συντάξεων. Τώρα ήρθε η ώρα της αναδιανομής, ήρθε η ώρα να πληρώσουν και αυτοί που δεν πλήρωναν» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Διαπραγματευόμαστε με επιμονή και αποφασιστικότητα για μία και ενιαία συμφωνία που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη και την έξοδο στις αγορές. Δεν επιδιώκουμε μονάχα συμφωνία αλλά λύση» ο πρωθυπουργός που επεσήμανε:

Το διαπραγματευτικό μας σχέδιο είναι απλά ρεαλιστικό και βιώσιμο. Καλούμε και την άλλη πλευρά μετά από πέντε χρόνια επιτέλους να προσχωρήσει στο ρεαλισμό.

«Παραλάβαμε “καμμένη γη”»

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις επεσήμανε ότι αυτές διεξάγονται σε ένα «πρωτοφανώς δυσμενές οικονομικό περιβάλλον» «Πορευόμαστε σε ένα ναρκοθετημένο έδαφος που με επιμέλεια προετοίμασε η προηγούμενη κυβέρνηση», είπε ακόμα αφήνοντας αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά.

«Στην περίπτωσή μας η λέξη “καμμένη γη” αποτελεί μετριοπάθεια, και όχι πλεονασμό» υποστήριξε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και πρόσθεσε:

Παραλάβαμε μία χώρα με διαπιστωμένη την αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων ένα μήνα μετά τις εκλογές. Σε αντίξοες συνθήκες καταφέραμε να κρατήσουμε όρθια της χώρα, καταφέραμε να έχουμε εξασφαλισμένη τη λειτουργία του κράτους και να ανταποκρινόμαστε πλήρως στις υποχρεώσεις την ώρα που δίνουμε σκληρή διαπραγματευτική μάχη με τους εταίρους.

«Στο τετράμηνο αυξήσαμε τα έσοδα και καταγράψαμε πρωτογενές πλεόνασμα άνω των δύο δισ. ευρώ και όλα αυτά δίχως να διακινδυνεύσουμε τις υποχρεώσεις μας στο εσωτερικό και το εξωτερικό, παρά το γεγονός ότι έχει να εκταμιευτεί δόση από τον περασμένο Αύγουστο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Προϋπόθεση για τη συμφωνία είναι να είναι έντιμη και αμοιβαία επωφελής. Δεν μπορούν όμως να έχουν κάποιοι την εντύπωση πως όσο περνάει ο χρόνος θα ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές. Εάν έχουν κάτι τέτοιο στο μυαλό τους καλό είναι να το ξεχάσουν, γιατί αλλιώς θα έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το μνημόνιο απέτυχε»

«Τα παλαιά κόμματα εξουσίας συντάχθηκαν με τις πιο ακραίες και μεροληπτικές πολιτικές, εφάρμοσαν τις πιο σκληρές πολιτικές λιτότητας. Κυριάρχησε η ιδέα ότι την κρίση προκάλεσε ο υπέρογκος δημόσιος τομέας και τα εργατικά δικαιώματα. Πάνω σε αυτή τη στρεβλή βάση στήθηκε ολόκληρος ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης της κοινωνίας και της οικονομίας που ονομάστηκε μνημόνιο» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

Το μνημόνιο δεν ήταν μόνο λάθος, ήταν η συνειδητή επιλογή να φορτωθεί το βάρος της κρίσης στις πλάτες της εργασίας, των συνταξιούχων και της μεσαίας τάξης. Το μνημόνιο ήταν η προσπάθεια να υπερβεί η χώρα την κρίση μέσω μίας πρωτοφανούς εκκαθάρισης δικαιωμάτων.

«Ήταν δεδομένο ότι η κατάσταση αυτή θα δημιουργούσε κρίση, ωστόσο ήταν επιθυμητή από τους εμπνευστές της. Στα χρόνια του μνημονίου οι ανισότητες εκτινάχθηκαν, η ανεργία τριπλασιάστηκε, οι μισθοί καταποντίστηκαν και το κράτος σχεδόν κατέρρευσε» σημείωσε ο πρωθυπουργός που τόνισε ακόμα:

Οι μόνοι που δεν υπέστησαν ζημιές ήταν οι Έλληνες πλούσιοι. Αυτοί που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό έγκαιρα, που φοροδιέφευγαν ήδη πριν από την κρίση.

«Καμία μεταρρύθμιση δεν τα έβαλε με την ολιγαρχία, το τρίγωνο της διαπλοκής. Καμία μεταρρύθμιση δεν βελτίωσε τον δημόσιο τομέα που έμαθε να λειτουργεί με πελατειακό τρόπο» ανέφερε.


σχετικα αρθρα