Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Βράζει το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη ζητούν ολοένα και πιο επίμονα να οριστούν συνεδριάσεις των οργάνων για να ενημερωθούν γύρω από το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους δανειστές.

Η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος είναι πολύ πιθανόν να συγκληθεί ακόμη και την Κυριακή ούτως ώστε τα μέλη της να ενημερωθούν από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα για την πορεία της διαπραγμάτευσης και τις αξιώσεις των δανειστών.

Η ορμή που επέδειξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην τελευταία ενημέρωση από τον Γιάννη Δραγασάκη και η διάθεσή της για κριτική έχει ανοίξει τις ορέξεις και πολλών άλλων στελεχών που θεωρούν ότι το Μαξίμου οφείλει άμεσα να δώσει λογαριασμό για την διαπραγμάτευση αλλά και για τις προθέσεις του ως προς τις υποχωρήσεις στις οποίες προτίθεται να προβεί.

Εντός των επόμενων ημερών ενδεχομένως και το επόμενο Σαββατοκύριακο να συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο την συμφωνία, αυτό όμως θα εξαρτηθεί από την έκβαση της Συνόδου Κορυφής στην Ρίγα της Λετονίας όπου ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να ζητήσει να γίνει ειδική συζήτηση μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για το ελληνικό ζήτημα.

Η κυβέρνηση πρέπει να περάσει μέσα από τις Συμπληγάδες των θεσμών και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αλώβητη και συγχρόνως να υπηρετήσει τις δεσμεύσεις της ότι δεν θα αφήσει να ξεθωριάσουν οι κόκκινες γραμμές της στην διαπραγμάτευση. Οι υπόγειες επαφές με την Ευρώπη συνεχίζονται όμως  ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι εάν δεν λυθεί το θέμα της ρευστότητας ουσιαστικά η χώρα δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της.

Το ΔΝΤ ξέκοψε την προοπτική να δώσει χρήματα στην Ελλάδα έπειτα από ενημέρωση που έκανε στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου ο Πολ Τόμσεν και τώρα το Μαξίμου αναζητεί την λύση αποκλειστικά στην ΕΚΤ η οποία ωστόσο δεν δείχνει ιδιαίτερη διάθεση να γίνει ξαφνικά γενναιόδωρη απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση αυξάνοντας το όριο των εντόκων γραμματείων. Κάτι που θα σήμαινε πρακτικά ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε την επομένη κιόλας να προχωρήσει σε νέες εκδόσεις ομολόγων.

Η εβδομάδα που ξεκινά θεωρείται καθοριστική για τις εξελίξεις. Οι εκτιμήσεις Δραγασάκη ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία ακόμη και ως τις 19 του μήνα φαντάζουν υπερβολικές αν αναλογιστεί κανείς ότι το Brussels Group ξανασυνεδριάζει δια ζώσης την Δευτέρα, με την ελληνική αντιπροσωπεία να έχει τις ίδιες οδηγίες από την κυβέρνηση.