Του Τάκη Χατζή

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του Economist, τόνισε ότι «η συμφωνία πρέπει να κλείσει, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία» καθώς και ότι «η προϋπόθεση για να κλείσει είναι να είναι έντιμη και αμοιβαία επωφελής».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Γιάνης Βαρουφάκης (στην ERT open) δήλωνε ότι αυτός δεν ντρέπεται για το Κούγκι (λες και υπάρχει Έλληνας που να ντρέπεται) και αναρωτιόταν  αν πρέπει να το θεωρούμε (το Κούγκι) εθνική καταστροφή.

Η προσέγγιση του Πρωθυπουργού στο θέμα της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές «η συμφωνία πρέπει να κλείσει» προφανώς πόρρω απέχει από την αντίστοιχη του υπουργού οικονομικών ο οποίος εμφανώς παρομοιάζει τη σημερινή κατάσταση με την άλωση του Σουλίου και την ηρωική πράξη του καλόγερου Σαμουήλ και των πέντε ηλικιωμένων και τραυματισμένων συντρόφων του.

Το πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με συνομιλητές του, δεν είναι ο Βαρουφάκης. Ο ΥΠΟΙΚ, ναι, έχει στραμμένα πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά όχι και το μέγεθος που απαιτείται για να αποτελέσει «πονοκέφαλο». Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν και άλλοι υπουργοί οι οποίοι καλοβλέπουν το «Κούγκι», αλλά και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αντιδρούν σαν να είναι… μαυροσκούφηδες του Άρη (Βελουχιώτη).

Ενδεικτικά του κλίματος είναι τα όσα διημείφθησαν στην κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με «θύμα» τον Γιάννη Δραγασάκη.

Λογικά, ο Αλέξης Τσίπρας, αν αποφασίσει να προχωρήσει στη συμφωνία, δεν θα κωλώσει γιατί θα αντιτεθούν τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας. Ανέλαβε το κόμμα με ποσοστά μπαίνω- δεν μπαίνω στη Βουλή και το έκανε κόμμα εξουσίας. Δεν μπορεί να κάνει πίσω γιατί θα… φοβηθεί τον Ρήγα και τον Ρούντι. Και φυσικά δεν πρόκειται να φοβηθεί τους ΠΑΣΟΚογαμπρούς.

Ωστόσο ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να πείσει παρά να επιβληθεί. Και για τον λόγο αυτό «καίει» πολλές ώρες. Τις περισσότερες από εκείνες που του απομένουν μετά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις. Το ζήτημα είναι κατά πόσο μπορούν να πεισθούν άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν ότι είναι πιθανό να γίνει συμβιβασμός χωρίς υποχωρήσεις και ονειρεύονται την… κατάληψη του Ράιχσταγκ.