Της Τιτίκας Ανουσάκη

Μέχρι την Πέμπτη οι περισσότεροι περίμεναν πως στο πλαίσιο επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους, οι αντιδράσεις θα έρχονταν από την Αριστερή Πλατφόρμα και την πλευρά Λαφαζάνη, σε περίπτωση που γίνονταν εκπτώσεις στις λεγόμενες κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ και στις προεκλογικές τους εξαγγελίες. 

Μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη, όπου επικράτησαν θυελλώδεις συνθήκες η ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ τείνει να αλλάξει με την πλάστιγγα, σε κομματικό επίπεδο να γέρνει προς την πιστή εφαρμογή του προγράμματος του κόμματος και όχι την συνθηκολόγηση με τους δανειστές. 

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης διατηρεί τις επιφυλάξεις του και μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις του και την αρθρογραφία του iskra είναι φανερό πως δεν καλοβλέπει αυτόν τον έντιμο συμβιβασμό για τον οποίο μιλάει η κυβέρνηση. Ωστόσο ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης πάντα λειτουργούσε θεσμικά μέσα στο κόμμα, πάντα κατέθετε τις διαφωνίες του εγγράφως και πάντα αυτές τίθεντο σε ψηφοφορία. Εάν απορρίπτονταν τότε η κριτική σταματούσε μέχρι την επόμενη φορά. 

Δεν φαίνεται όμως να συμβαίνει το ίδιο και με μεμονωμένα στελέχη τόσο της κυβέρνησης όσο και του κόμματος. Ο δεύτερος υπουργός της κυβέρνησης που κρατάει σθεναρή αντίσταση στις απαιτήσεις των δανειστών και προχωρά σε δημόσιες δηλώσεις και δεσμεύσεις είναι ο Δημήτρης Στρατούλης. Κάνει λόγο για ξεκάθαρη εφαρμογή του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ και δεν αφήνει περιθώριο παρέκκλισης. 

Σε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση εξελίσσεται και η πρόεδρος της Βουλής. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, έχει δώσει το στίγμα της από την πρώτη μέρα, πως δεν πρόκειται να δεχτεί συνθηκολόγηση και αυτό έκανε σαφές και στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας. 

Στην ομάδα των αντιδρούντων περιλαμβάνεται και το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και ευρωβουλευτής του κόμματος, Μανώλης Γλέζος, ο οποίος με συχνές παρεμβάσεις του ζητεί σθεναρή αντίσταση έναντι των δανειστών. 

Όσο η συμφωνία δεν έρχεται, όσο οι δανειστές πιέζουν και όσο περνάει ο καιρός με τις διαρροές εις βάρος της χώρας να δίνουν και να παίρνουν,ο ΣΥΡΙΖΑ θα διανύει ίσως τις πιο δύσκολες στιγμές του με κάποιους ήδη να διακινδυνεύουν να στοιχηματίσουν ακόμα και στη διάσπαση του κόμματος.