Παραδέχεται το ΔΝΤ την ύπαρξη εγγράφου σύμφωνα με το οποίο εάν δεν κλείσει η συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός, ωστόσο αποδίδει την πατρότητά του σε συμβούλους της ιταλικής έδρας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ απάντησε σε σχετική ερώτηση με το λιτό «ουδέν σχόλιο».

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Ταμείου που επικαλείται ο ανταποκριτής του MEGA, το έγγραφο δεν ανήκει στους αναλυτές του ΔΝΤ αλλά στην ιταλική έδρα στο ΔΣ, και σύμφωνα με τον ίδιο, περιγράφει τη συζήτηση της Τετάρτης κατά την οποία έκανε ενημέρωση ο Πολ Τόμσεν και απάντησε σε ερωτήσεις μελών Διοικητικού Συμβουλίου, κυρίως αναδυόμενων χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι το έγγραφο που έφερε στο φως της δημοσιότητας το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4, ανέφερε ότι οι εταίροι της Ελλάδας έχουν λίγες μέρες περιθώριο να καταλήξουν σε συμφωνία με τη χώρα μας, διαφορετικά η πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου μπορεί να μην γίνει.

Το κείμενο έχει ημερομηνία 14 Μαϊου και σε αυτό αναφέρεται: «Δεν θα υπάρξει δυνατότητα από τις ελληνικές αρχές να αποπληρώσουν όλη τη δόση εκτός εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους διεθνείς εταίρους».