Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν και την ημερομηνία – ορόσημο της Συνόδου Κορυφής της Ρίγας να πλησιάζει η κυβέρνηση επιταχύνει ώστε να κλείσει τη συμφωνία που θα «ξεκλειδώσει» το θέμα της ρευστότητας. 

Το Μέγαρο Μαξίμου – όπως επανειλημμένως έχει διαμηνύσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας- στοχεύει σε μία πολιτική λύση καθώς τα διαθέσιμα της Αθήνας διαρκώς στερεύουν. Το θέμα της ρευστότητας ετέθη επιτακτικά, σύμφωνα με πληροφορίες κατά τις τηλεφωνικές επαφές που είχε ο πρωθυπουργός το προηγούμενο διάστημα με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον υπουργό Οικονομικών Τσακ Λιου. 

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group θα συνεχιστούν από την επόμενη Τρίτη, ο πρωθυπουργός διαμηνύει πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε εργασιακά και ασφαλιστικά, λέγοντας χαρακτηριστικά χθες από το βήμα του συνεδρίου του Economist ότι «είμαστε ειλικρινείς και δεν μπλοφάρουμε».

Ταυτόχρονα, περιέγραψε τις προϋποθέσεις που θέτει η κυβέρνηση για μία συμφωνία που όπως είχε πει χθες ο κ. Τσίπρας «θα τερματίζει τη λιτότητα και θα ανοίγει αναπτυξιακή πορεία για τη χώρα»:

  • Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ειδικά για τα δύο πρώτα χρόνια
  • Να μην έχουμε δεσμεύσεις για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα
  • Αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο των νέων δανείων
  • Ισχυρό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών και συντονιστή της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη εξειδικεύτηκαν οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς στα εργασιακά και τον ΦΠΑ, για να υπάρχει το περίγραμμα της πρότασης που θα αναλύσει ο πρωθυπουργός στους Ευρωπαίους ηγέτες στη Ρίγα.