Του Γιάννη Γιαννόπουλου

Ακόμη και σε έκτακτο συνέδριο μπορεί να οδηγήσουν την ΝΔ οι εξελίξεις στο εσωκομματικό πεδίο που συναρτώνται βέβαια από την πορεία της διαπραγμάτευσης και το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα φέρει η κυβέρνηση.

Στη ΝΔ είναι χωρισμένοι για μια ακόμη φορά σε δύο στρατόπεδα σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι η ΝΔ θα πρέπει να στηρίξει την κυβερνητική συμφωνία ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας αλλά και να μην εμφανιστεί η ΝΔ με άλλον μανδύα (τον αντιμνημονιακό ) όταν μόλις πριν λίγους μήνες ψήφιζε μνημονιακούς νόμους. Και σε εκείνους που δηλώνουν ότι η ΝΔ είναι αντιπολίτευση και δεν μπορεί να στηρίζει μια κυβερνητική συμφωνία η οποία μάλιστα προμηνύεται πολύ χειρότερη από αυτήν που η ίδια θα "έκλεινε" με τους δανειστές.

Αυτή η διαφωνία στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και η καθυστέρηση από την πλευρά της ηγεσίας να δώσει μια ξεκάθαρη γραμμή στα στελέχη της ίσως να χρησιμοποιηθεί από τους λεγόμενους "αμφισβητίες" για να εκδηλώσουν την πρωτοβουλία αμφισβήτησης του Αντώνη Σαμαρά .Εάν κάτι τέτοιο συμβεί θα δούμε καταρχήν μια έντονη πίεση προς την ηγεσία για την σύγκλιση της κοινοβουλευτικής ομάδας και κατάθεση εκεί ενός κειμένου που θα ζητά την σύγκλιση ενός έκτακτου συνεδρίου με όλα τα θέματα ανοιχτά .

Σε αυτήν την περίπτωση η ηγεσία της ΝΔ θα είναι με την πλάτη στον τοίχο αφού δεν θα μπορεί να ελέγξει τα στελέχη της ούτε στη διαδικασία της ψηφοφορίας για την συμφωνία της κυβέρνησης , ούτε βέβαια και για το στρατόπεδο που θα επιλέξουν στον εσωκομματικό μαραθώνιο.

Όσοι υποστηρίζουν αυτό το σενάριο αναφέρουν ότι αν η ηγεσία δεν δώσει ξεκάθαρο στίγμα για την στάση που θα τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση τότε μια ενδεχόμενη απόφαση συνεδρίου θα καλύψει αυτήν την αδυναμία , ενώ εάν το συνέδριο λάβει απόφαση για αλλαγή αρχηγού , τότε η ΝΔ θα έχει να παρουσιάσει ένα νέο αφήγημα και ένα νέο πρόσωπο όχι μόνο στους ψηφοφόρους της αλλά και στους πολίτες .

Στην αντίθετη πλευρά βρίσκονται εκείνοι που θεωρούν ότι σε μια τέτοια περίπτωση η εσωστρέφεια θα είναι μεγάλη , "η ΝΔ θα φάει τις σάρκες της" δήλωνε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος στο newpost και δεν θα μπορεί να ασκήσει αντιπολιτευτικά καθήκοντα .

Ο καιρός γαρ εγγύς... θα δούμε τι από τα δύο θα επιβεβαιωθεί.