current views are: 4

17 Μαΐου 2015
Δημοσίευση08:16

«Καμία θεσμική υπόσταση η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου – Σχήμα λόγου η κατάργηση του Μνημονίου με ένα νόμο»

Η ανακοίνωση της 20ης Φεβρουαρίου είναι μία ανακοίνωση χωρίς θεσμική υπόσταση. Περιέχει τον οδικό χάρτη της διαπραγμάτευσης και τίποτα παραπάνω” τόνισε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στην εκπομπή «Ακραίως» του Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ.

 

Δημοσίευση 08:16’
αρθρο-newpost

Η ανακοίνωση της 20ης Φεβρουαρίου είναι μία ανακοίνωση χωρίς θεσμική υπόσταση. Περιέχει τον οδικό χάρτη της διαπραγμάτευσης και τίποτα παραπάνω” τόνισε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στην εκπομπή «Ακραίως» του Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ.

 

«Η ανακοίνωση της 20ης Φεβρουαρίου είναι μία ανακοίνωση χωρίς θεσμική υπόσταση. Περιέχει τον οδικό χάρτη της διαπραγμάτευσης και τίποτα παραπάνω» τόνισε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στην εκπομπή «Ακραίως» του Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ. Υπογράμμισε ότι έχει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό για τη συμφωνία, ότι δεν της έχει ζητηθεί να δώσει τα αποθεματικά της Βουλής, ενώ πρόσθεσε ότι αν υπήρχε συμφωνία θα το γνώριζε πρώτος ο ελληνικός λαός.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε για τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου: 

Είναι άστοχο να αναφερόμαστε σε αυτήν. Το περιεχόμενο του ανακοινωθέντος έχει αξιολογηθεί και του έχουν δοθεί πολλαπλές ερμηνείες. Και στο κομμάτι της διαπραγμάτευσης ελέγχεται η πλευρά των δανειστών αν λειτουργεί καλόπιστα. Πρέπει να ασκηθεί δριμεία κριτική στην πλευρά των δανειστών τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο δημοκρατίας.

«Δεν υπάρχουν ρήξεις και ρήγματα και καπετανάτα» είπε σχετικά με τις ενστάσεις της για τη συμφωνία στα κομματικά όργανα λέγοντας ότι είναι άστοχο να προσπαθεί να κάνει κάποιος ερμηνείες με βάση διαρροές. «Δεν έχω λόγο να μην έχω εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό» τόνισε η πρόεδρος της Βουλής. 

Το «με ένα άρθρο και ένα νόμο» ήταν απάντηση στα νομοθετήματα με 800 άρθρα της κυβέρνησης Σαμαρά το Νοέμβριο του 2012. «Η διαδικασία κατάργησης ολόκληρου του νομοθεσιακού πλαισίου προϋποθέτει πολλαπλά νομοθετήματα» επισήμανε η κυρία Κωνσταντοπούλου.

«Το Μνημόνιο είναι αντιδημοκρατικό καθεστώς, είναι ένα πλήγμα στη Δημοκρατία, πρέπει να παύσει να υφίσταται στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη» τόνισε.

«Αυτό που εισπράττω από τον κόσμο είναι μία αμέριστη εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση και μία άνευ προηγουμένου στήριξη στην προσπάθεια που γίνεται, δεν κλονίζεται παρά τις αφιλότιμες προσπάθειες εκείνων που έχουν συμφέροντα από τη συνέχιση του Μνημονίου. Η κοινωνία και οι πολίτες δεν μασάνε» σημείωσε.

«Αν υπήρχε συμφωνία και σύγκλιση θα το ήξερε πρώτος ο ελληνικός λαός. Ο υπουργός Οικονομικών κάνει εκτιμήσεις μόνο για την πορεία των διαπραγματεύσεων» ανέφερε.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου πρόσθεσε ότι «από το πρώτο νομοσχέδιο που ήρθε στη Βουλή ξεκίνησε το ξήλωμα του Μνημονίου» λέγοντας ότι «η κυβέρνηση και η Βουλή διανύουν 100 μέρες και έχουν νομοθετηθεί πράγματα που δεν είχαν νομοθετηθεί την τελευταία πενταετία. Δυνάμεις αγωνίζονται για να μη φέρει η κυβέρνηση και να μην ψηφίσει η Βουλή άλλα μέτρα ανακούφισης. Υπάρχουν κάποιοι που διακαώς επιθυμούν να μπει ξανά Μνημόνιο. Δεν θα μπει ξανά». 

«Οι δανειστές δεν μπορούν να δεχτούν ότι στην Ελλάδα υπάρχει Δημοκρατία» πρόσθεσε.«Με δημοκρατικές διαδικασίες θα εξεταστούν τα πάντα στον ΣΥΡΙΖΑ» είπε για τη συμφωνία που θα συναφθεί, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν είναι «dealer», αλλά πολιτικός φορέας που εκπροσωπεί αυτούς που την εξέλεξαν. «Ο κ. Τσίπρας αποκλείεται να παραβιάσει με μια συμφωνία τη δημοκρατία» υπογράμμισε.

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Βουλής.

«Δεν μου έχει ζητηθεί να δώσω αποθεματικά της Βουλής. Εστάλη την Παρασκευή από τον κ. Μάρδα μία επιστολή την οποια μπορώ να ερμηνεύσω ως διερευνητική. Τα υπόλοιπα ανήκουν στη σφαίρα μίας παραφιλολογίας που με θέλουν να βρίσκομαι σε σύγκρουση με την κυβέρνηση» δήλωσε, ερωτηθείσα σχετικά.

Για τον ΕΝΦΙΑ, είπε ότι «παραμένει στις δεσμεύσεις μας. Ο κ. Τσίπρας έκανε μια αποτύπωση της πραγματικότητας για τον ΕΝΦΙΑ» συμπληρώνοντας ότι δεν έχει αυτή τη στιγμή κάποια ενημέρωση για νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Μίλησε ακόμα για «μιντιακή προπαγάνδα και επίθεση κατά της κυβέρνησης» ενώ άφησε αιχμές για φοροασυλία και διακριτική μεταχείριση καθεστωτικών ΜΜΕ.

«Κάθε φορά που ανοίγω κάτι, σκάει και ένα λάστιχο σε βενζινάδικο» σχολίασε με νόημα.

Σε ερώτηση για τη Χρυσή Αυγή απάντησε ότι «δεν είναι δημοκρατικές οι δυνάμεις που ασέλγησαν στο Σύνταγμα την περίοδο του Μνημονίου. Ως πρόεδρος της Βουλής έχω υποχρέωση να σέβομαι Σύνταγμα και Κανονισμό της Βουλής. Δεν μπορώ να περιορίζω κοινοβουλευτικές ομάδες και βουλευτές στην άσκηση των καθηκόντων τους. Αυτή είναι η Δημοκρατία».

«Για πρώτη φορά η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων δημιουργεί την υποχρέωση στην άλλη πλευρά να τοποθετηθεί. Για πρώτη φορά έχουμε δηλώσεις του γερμανού προέδρου, του προέδρου του γερμανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου. Όσα έλεγαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν πρόσχημα για μία μειοδοτική συμπεριφορά σε βάρος του ελληνικού λαού» τόνισε η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Η επιτροπή λογιστικού ελέγχου θα εξετάσει τα πάντα για το χρέος, λέγοντας ότι θα εργαστεί τουλάχιστον έναν χρόνο, σημειώνοντας ότι «τον Ιούνιο θα υπάρξουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα για το χρέος», ενώ ως «σχήμα λόγου» χαρακτήρισε την φράση «με ένα άρθρο και ένα νόμο» για την κατάργηση του Μνημονίου.

Συγκεκριμένα είπε:

«Το μνημόνιο δεν είναι ζήτημα κριτικής, ή προσέγγισης αντοχών. Το μνημόνιο είναι ένα αντιδημοκρατικό καθεστώς και πρέπει να πάψει σε όλη την Ευρώπη. Έχει εξηγηθεί ότι χιλιάδες διατάξεις δεν καταργούνται με ένα νόμο. Το σχήμα λόγου “με ένα άρθρο και ένα νόμο” είχε ειπωθεί για να καταδείξει την βαθιά αντιδημοκρατική επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά να φέρει με ένα άρθρο εκατοντάδες νόμους με την διαδικασία του κατεπείγοντος. 


σχετικα αρθρα