Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

Για όσους παρακολουθούν επί χρόνια τα κομματικά τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, η ομόφωνη απόφαση της πολιτικής γραμματείας με την οποία επί της ουσίας καλούσε την κυβέρνηση να μην οπισθοχωρήσει από τις "κόκκινες γραμμές" προκάλεσε ευχάριστη έκπληξη. Κυρίως για την ομόθυμη στάση, αφου η ομοφωνία προέκυψε από διαφορετικές αφετηρίες.

"Η απόφαση καταδεικνύει την πίεση που οφείλει να ασκήσει το κόμμα στην κυβέρνηση, ώστε να μην υπαναχωρήσει από τις δεσμεύσεις της" έλεγε έμπειρο στέλεχος της πολιτικής γραμματείας τονίζοντας με νόημα " ουσιαστικά είναι μια απόφαση στήριξης της κυβέρνησης με όρους κόμματος". Τι σημαίνει αυτό; Σε απλά ελληνικά ότι το κόμμα "δεν είναι διατεθειμένο να απολογηθεί στην κοινωνία σε πιθανούς άκριτους συμβιβασμούς και ταυτόχρονα επιδιώκει να στρέψει την κυβέρνηση σε αριστερότερη τακτική απέναντι στους δανειστές".

Επί της ουσίας το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος, λειτουργεί ως "η αριστερή συνείδηση της κυβέρνησης" όπως και αν αυτό ερμηνεύεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συζήτηση οι απόψεις όλων συνέκλιναν στο αυτονόητο ότι δηλαδή " οι δανειστές πλέον συμπεριφέρονται ως τοκογλύφοι, το ζήτημα είναι πολιτικό και πρέπει να λυθεί με απόφαση συνόδου κορυφής", διαδικασία που για αρκετά μέλη της πολιτικής γραμματείας "ίσως να ήταν και λυτρωτική".

Στην περίπτωση πάντως του αδιεξόδου, μια δεύτερη ανάγνωση της απόφασης "δείχνει" εκλογές ή δημοψήφισμα. Και τούτο γιατί όπως επισημαιναν στελέχη της πλειοψηφίας "θα πρέπει να θέσεις στο λαό το νέο πλαίσιο συμφωνίας, το νέο πρόγραμμα" τα οποία "κλείνουν" προς την περίπτωση των εκλογών αφου με τον τρόπο αυτό " αναβαθμίζεσαι στη λαϊκή εντολή και η πίεση μεταφέρεται στους δανειστές". Ομως στο ερώτημα "και τι θα αλλάξει" προς το παρόν δεν υπάρχει καθαρή απάντηση. Οσο δε για το δημοψήφισμα αυτό μπορεί να "διενεργηθεί μόνο με ένα δραματικό ερώτημα" το οποίο εν κατακλείδι θα μπορούσε να είναι "εντός ή εκτός ευρώ".

Για το σύνολο των στελεχών της πολιτικής γραμματείας τα χρονικά περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας "στενεύουν δραματικά", και δεν είναι τυχαίο ότι ο γραμματέας του κόμματος Τ. Κορωνάκης εξουσιοδοτήθηκε να μεταφέρει το αίτημα στον Αλ. Τσίπρα να συγκληθεί εκ νέου η πολιτική γραμματεία πριν απο τη σύνοδο κορυφής της Ρίγα, ώστε να έχει "κυβέρνηση και κόμμα ενιαία γραμμή".