current views are: 2

17 Μαΐου 2015
Δημοσίευση17:04

H κυβέρνηση σε κρίσιμο μονοπάτι με το βλέμμα σε Βρυξέλλες και Κουμουνδούρου

Στην τελική φάση μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-εταίρων ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ρίγας με την ελληνική κυβέρνηση να στοχεύει να φτάσει στην «λυτρωτική» συμφωνία, η οποία όμως θα απολαμβάνει και τη συναίνεση και στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσίευση 17:04’
αρθρο-newpost

Στην τελική φάση μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-εταίρων ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ρίγας με την ελληνική κυβέρνηση να στοχεύει να φτάσει στην «λυτρωτική» συμφωνία, η οποία όμως θα απολαμβάνει και τη συναίνεση και στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην τελική φάση μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις Αθήναςεταίρων ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ρίγας με την ελληνική κυβέρνηση να στοχεύει να φτάσει στην «λυτρωτική» συμφωνία, η οποία όμως θα απολαμβάνει και τη συναίνεση και στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Μέγαρο Μαξίμου από την προηγούμενη εβδομάδα, με δύο διαδοχικές συσκέψεις του κυβερνητικού συμβουλίου, έδωσε κατευθύνσεις στους εμπλεκόμενους με τη διαπραγμάτευση, στους συμμετέχοντες στα κλιμάκια του Brussels Group, να επιταχύνουν τις απαιτούμενες ενέργειες.

Οι συσκέψεις συνεχίζονται και μέσα στο Σαββατοκύριακο για τις λεπτομέρειες των ελληνικών προτάσεων με στόχο το deal μέσα στο Μάιο.

Ενόψει της Συνόδου στη Ρίγα της Λετονίας, η κυβέρνηση επιδιώκει την εντατικοποίηση των πολιτικών διεργασιών και συνεννοήσεων με στόχο την επίτευξη ενιαίας συμφωνίας, μιας συμφωνίας τετραετίας που θα δίνει λύση και δεν θα διαιωνίζει το πρόβλημα της ύφεσης. 

Επίσης έχει δηλώσει ότι η Σύνοδος Κορυφής και ένα έκτακτο Eurogroup μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο και για την επίτευξη συμφωνίας και για το ζήτημα της ρευστότητας.

«Το διαπραγματευτικό σχέδιο της κυβέρνησής μας είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο. Καλούμε και την άλλη πλευρά μετά από πέντε συνεχόμενα χρόνια μη ρεαλιστικών στόχων και συνεχών αποτυχιών, επιτέλους να προσχωρήσει στο ρεαλισμό», ήταν το μήνυμα που απηύθυνε στους εταίρους ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της περασμένης Παρασκευής από το βήμα του Economist.

Το βλέμμα και στο εσωτερικό

Την ίδια ώρα, στον απόηχο της απόφασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία φάνηκαν οι προθέσεις του κυβερνώντος κόμματος σε μια ενδεχόμενη επαχθούς συμφωνίας, τα δεδομένα δεν είναι απλά. Η Κουμουνδούρου στέλνει σαφές μήνυμα σε κυβέρνηση και δανειστές, δείχνοντας ακόμα και εκλογές ή δημοψήφισμα σε περίπτωση αδιεξόδου.

Μιλώντας στο MEGA ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν είναι δυνατό να δεχθεί τελεσίγραφα και απορρίπτει κάθε λογική υποταγής της χώρας. Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι όλα είναι ανοιχτά στην περίπτωση κλιμάκωσης εκβιασμών. Πως δηλαδή, αν υπάρξει τελεσίγραφο από την πλευρά των δανειστών του τύπου «αυτό είναι το πρόγραμμα και πάρτε το», τότε το τελεσίγραφο αυτό θα είναι και το αντικείμενο δημοψηφίσματος καθώς η Κυβέρνηση θα απορρίψει αυτή την εκβιαστική λογική.

Ενδεικτικό είναι σημερινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα iskra.gr που αντιπροσωπεύει την Αριστερή Πλατφόρμα, με τίτλο «Οι δανειστές δεν διαπραγματεύονται. Εκβιάζουν για συμφωνία άτακτης υποχώρησης».

«Εντείνουν τις πιέσεις τους οι αποκαλούμενοι “εταίροι” προς την κυβέρνηση εκβιάζοντας τόσο για μια συμφωνία που θα περιέχει μέτρα μνημονιακής κοπής, όσο και για την άμεση εφαρμογή των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων – απορρυθμίσεων, προκειμένου να ξεκλειδώσουν τη στρόφιγγα της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, της οποίας έχουν φροντίσει να έχει εξαντλήσει πια τα όριά της. Οι υπεύθυνοι για τον στραγγαλισμό της οικονομίας και για τα δεινά που έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά στρώματα από τα μνημόνια, απαιτούν εδώ και τώρα άμεση πρόταση νέων  μέτρων λιτότητας προτρέποντας την κυβέρνηση να επιταχύνει την υποχώρηση της από οποιεσδήποτε “κόκκινες γραμμές”, δίνοντάς της διορία λίγων ημερών προκειμένου να υπάρξει συμφωνία» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Το κείμενο καταλήγει σημειώνονυτας ότι «το ενδεχόμενο μιας μη- συμφωνίας θα στοιχίσει πολύ περισσότερο στους “εταίρους”, αφού η χώρα μας διαθέτει πολλές εναλλακτικές και βιώσιμες λύσεις».


σχετικα αρθρα