Την οικονομική κατάσταση της χώρας την γνωρίζουμε όλοι- είναι ιδιαιτέρως δύσκολη, αν όχι τραγική. Την σκιαγραφούν με τον καλύτερο τρόπο δύο ειδήσεις των τελευταίων ημερών. Πρώτη, αυτή της επιστολής του Αλέξη Τσίπρα (που δημοσιοποίησε η Καθημερινή) προς τους επικεφαλής των θεσμών, με την οποία ο Πρωθυπουργός γνωστοποιούσε πως αν δεν βρεθεί κάποιος τρόπος παροχής ρευστότητας στην Ελλάδα άμεσα, η δόση προς το ΔΝΤ (που τελικά πληρώθηκε) δεν θα πληρωνόταν λόγω αδυναμίας. Δεύτερη η πρόταση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) για ρευστοποίηση ομολόγων αξίας 100 εκατ. ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις του Ιουνίου. Πρόταση που τελικά δεν προχώρησε. 

Κυβερνητικές πηγές λένε ότι η συμφωνία της χώρας με τους δανειστές, πιθανότατα θα υπογραφεί αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα. Προσθέτουν ότι πάραυτα θα δρομολογηθεί και η έναρξη της χρηματοδότησης- από το στόμα τους και στου Θεού το αυτί.  

Όσο λέγονται όμως αυτά, τόσο πληθαίνουν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι μόνον η Αριστερή Πλατφόρμα με τους Λαφαζάνη, Στρατούλη, Χουντή, Ήσυχο, Λεουτσάκο, Λαπαβίτσα, Πετράκο και άλλους. Δεν είναι μόνον o Νταβανέλος, ο Ρινάλντι και ο ΠΑΣΟΚογενής Μητρόπουλος. Δεν είναι οι «ελεύθεροι σκοπευτές» Διαμαντόπουλος, Μιχελογιαννάκης και η Ραχήλ Μακρή. Είναι και ο Γλέζος, αλλά και η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Βαρουφάκης, που δεν κρύβουν τις διαφωνίες τους.  

Από την άλλη πλευρά, σταθεροί δίπλα στον Πρωθυπουργό και υπέρμαχοι μιας συμφωνίας θεωρούνται οι Δραγασάκης, Τσακαλώτος, Σταθάκης, Σκουρλέτης, Βούτσης, Κοτζιάς, Παππάς και άλλοι.  

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν ότι ο Πρωθυπουργός έχει πλήρη εικόνα και της οικονομικής κατάστασης της χώρας και των διαφωνιών που εκφράζονται. Και ότι έχει επιλέξει να προχωρήσει σε συμφωνία, γνωρίζοντας ότι θα κληθεί να αντιμετωπίσει και τη γκρίνια και την κριτική. Ότι τα έχει βάλει στη ζυγαριά και τα έχει σταθμίσει.  

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι οι διαφωνίες που εκφράζονται σήμερα, δεν σημαίνει κατ ανάγκη ότι θα εκφραστούν και με αρνητική ψήφο στη Βουλή. Έτσι η συμφωνία δεν θα κινδυνεύσει να μην συγκεντρώσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης και να ψηφιστεί με τις (αναμενόμενες) θετικές ψήφους της αντιπολίτευσης. 

Καλού κακού όμως, υπάρχουν και εισηγήσεις προς τον Πρωθυπουργό, να προσδώσει στη σχετική ψηφοφορία χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Οπότε η αρνητική ψήφος θα αποκτήσει άλλη βαρύτητα και θα χρειάζεται διπλή και τριπλή σκέψη…