Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Αντιμέτωπη με έναν νέο διχασμό, πολύ πιο βαθύ από αυτό του 2010 και πιθανά αντίστοιχο αυτού του 2012, βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία, ξανά για το ζήτημα του μνημονίου. 

Χωρίς να υπάρχει η ελάχιστη ασφαλής πρόβλεψη για το τι θα περιλαμβάνει η ενδεχόμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους πιστωτές, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οικοδομούνται συρματοπλέγματα, πίσω από τα οποία συγκροτούνται δύο νέα στρατόπεδα. 

Αυτό που προκρίνει, προκαταβολικά, την στήριξη της όποιας συμφωνίας ως γαλάζια υπογραφή στην ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας αλλά και ως ελάχιστη κίνηση συνεννόησης με τα αδελφά κεντροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, και αυτό που, κατ' αρχήν, εμφανίζεται αρνητικό, υπογραμμίζοντας τη βαριά φορολογία, ειδικά για τη μεσαία τάξη, που θα περιλαμβάνει η νέα επώδυνη συμφωνία του κ. Τσιπρα. 

Την ίδια στιγμή, διχασμένη εμφανίζεται και η γαλάζια βάση, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τα κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος. Μία μερίδα επικρίνει, όπως έγραψε το Newpost, τον κ. Σαμαρά για μεταρρυθμιστική ατολμία και ζητά, γι αυτό το λόγο, αλλαγή σελίδας στο κόμμα. Η ίδια ομάδα, κατά πλειοψηφία, εμφανίζεται υπέρ της συμφωνίας. Στον αντίποδα, μεγάλο κομμάτι των παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος εμφανίζονται οργισμένοι με τον ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας επί της ουσίας από τη Ν.Δ. να τον πληρώσει με το ίδιο νόμισμα, της πλήρους δηλαδή άρνησης. 

Καθώς αύριο συγκαλείται το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο της Ν.Δ, όπου και αναμένεται να υπάρξει μία πρώτη συζήτηση στο θέμα, πάνω στη διαχωριστική γραμμή της αποδοχής ή μη της συμφωνίας, οικοδομείται το πλαίσιο της εσωκομματικής μάχης που θα ακολουθήσει. 

Οι περισσότεροι των γαλάζιων θεωρούν ότι η επίσημη έναρξη των εχθροπραξιών είναι ζήτημα χρόνου, είτε η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, είτε υπογραφεί συμφωνία χωρίς κάλπες. 

Τα δύο στρατόπεδα εμφανίζονται με πολλές διαφορετικές τάσεις. Ακόμη και στο, κατ΄ οικονομία, «ευρωπαϊκό» στρατόπεδο, μπορεί να υπάρχει συναντίληψη έναντι της συμφωνίας, όχι όμως και συμφωνία για τις περαιτέρω κινήσεις. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη επιχειρεί να ηγηθεί του ευρωπαϊκού στρατοπέδου, βάζοντας θεμέλια για την εκ νέου διεκδίκηση της ηγεσίας της Ν.Δ. αλλά και για την, μετά από 5 έτη, δικαίωσή της για τη στάση που κράτησε το 2010 και είχε ως αποτέλεσμα τη διαγραφή της από το κόμμα. Επί του παρόντος, παραμένει άγνωστο εάν, την «επόμενη ημέρα», μαζί της θα συνταχθούν και τα υπόλοιπα στελέχη που, επίσης, κινούνται στη λογική της υπερψήφισης της συμφωνίας: Ν. Δένδιας, Ευρ. Στυλιανίδης, Κυρ. Μητσοτάκης (σ.σ. στην πρώτη μείζονα υπόθεση όπου διαμορφώνει διαφορετική γραμμή από αυτή της υπόλοιπης ηγετικής ομάδας), Όλγα Κεφαλογιάννη, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν, ανομολόγητο, στόχο να διαδραματίσουν κορυφαίο ρόλο στο κόμμα της Ν.Δ. 

Στην απέναντι όχθη τοποθετούνται στελέχη που βρίσκονται κοντά στον κ. Σαμαρά όπως οι Μ. Βορίδης, Αδ. Γεωργιάδης, ο Γραμματέας της Κ.Ο. Γ. Πλακιωτάκης και σημαντικός αριθμός πρωτοεκλεγέντων βουλευτών, δηλαδή στελεχών που δεν φέρουν, μέχρι τώρα, το βάρος ενός μνημονίου. Και στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, ο συνεκτικός ιστός είναι ασθενής.

Με απλά λόγια, παρά τις όποιες ιδεολογικές προσεγγίσεις, τις υποχρεώσεις που γεννώνται, όλοι οι παραπάνω είναι πολιτικοί καριέρας και, συνεπώς, η τελική τους απόφαση, τόσο για το νέο μνημόνιο όσο και για την επομένη του κόμματος, θα έχει και την παράμετρο της επιβίωσης. Της προσωπικής...