Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Έφθασε η ώρα μηδέν για την επίτευξη ή μη της συμφωνίας με τους δανειστές. Κυβερνητικές πηγές επιμένουν να υποστηρίζουν ότι η συμφωνία-λύση μπορεί να κλείσει ακόμη κι εντός των επόμενων ημερών διαπιστώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις μέσω τηλεδιασκέψεων που έλαβαν χώρα μέσα στο Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο του Brussels Group κινήθηκαν αρκετά καλά, σε σημείο που να επιτρέπουν την αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς. 

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι εφόσον  οι δανειστές επιδείξουν καλή διάθεση και δεν εξακολουθούν να μας στριμώχνουν στα εργασιακά τότε η συμφωνία θα κλείσει και στην Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει στους ηγέτες με τους οποίους θα συναντηθεί το πολιτικό πλαίσιο ούτως ώστε να κινηθούν τα νήματα για τα επόμενα βήματα. 

Στο Μαξίμου έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζουν το έδαφος στην κοινοβουλευτική ομάδα και το κόμμα. Εκκρεμούν συνεδριάσεις των οργάνων, εφόσον όμως η κυβέρνηση δεν έχει κάτι χειροπιαστό να παρουσιάσει στα στελέχη δεν έχει λόγο να συγκαλέσει τα κομματικά όργανα για κάτι απροσδιόριστο. Τα σχετικά θέματα συζητήθηκαν κατά την διάρκεια συνάντησης που είχαν στο Μαξίμου οι κ.κ. Τσίπρας και Κορωνάκης. 

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει για λόγους κύρους και συνοχής της κυβέρνησης να μην στηριχθεί στις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης όταν η συμφωνία καταλήξει προς κύρωση στη Βουλή. Αυτό σημαίνει όπως εξηγούν πρωθυπουργικοί συνεργάτες ότι αξιώνει από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να ψηφίσουν την συμφωνία επιβεβαιώνοντας και την κυβερνητική πλειοψηφία. 

Σε αντίθετη περίπτωση όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοιχτά. Από το να ανακοινώσει πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση ούτως ώστε να επιβεβαιώσει την πολιτική νομιμοποίησή της έως και την προσφυγή σε κάλπες προκειμένου  η νέα κοινοβουλευτική ομάδα να είναι πιο υγιής και συμπαγής. 

Επί της παρούσης το δημοψήφισμα δείχνει να έχει υποχωρήσει ως ιδέα και χρησιμοποιείται περισσότερο για λόγους ψυχολογικού μασάζ σε όσους βουλευτές δείχνουν να το έχουν ανάγκη.