current views are: 2

18 Μαΐου 2015
Δημοσίευση07:17

Η εντολή Τσίπρα για τις διαπραγματεύσεις και η στρατηγική του εν όψει Ρίγας

Με εντατικούς ρυθμούς κατ’ εντολή και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα συνεχιστούν οι συζητήσεις στο Brussels Group, προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία με τους εταίρους. 

Δημοσίευση 07:17’
αρθρο-newpost

Με εντατικούς ρυθμούς κατ’ εντολή και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα συνεχιστούν οι συζητήσεις στο Brussels Group, προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία με τους εταίρους. 

Με εντατικούς ρυθμούς κατ’ εντολή και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα συνεχιστούν οι συζητήσεις στο Brussels Group, προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία με τους εταίρους.  

Όπως φάνηκε και από το έγγραφο που αποκάλυψε το channel 4 και εξασφάλισε από το ιταλικό γραφείο του ΔΝΤ, έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ενώ και ο ίδιος ο Πολ Τόμσεν αναγνωρίζει πρόοδο σε θέματα φορολογικά, ιδιωτικοποιήσεων και κόκκινων δανείων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost η εντολή του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια των συσκέψεων στο Μαξίμου το Σαββατοκύριακο ήταν να συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις για τις επόμενες πέντε με έξι μέρες ώστε να υπάρξει μια συνολική και αμοιβαία επωφελής συμφωνία που θα δίνει λύση και στη χρηματοδότηση και θα ανοίγει ουσιαστικά το θέμα του χρέους. «Εντατικά Brussels group» για να κλείσουν οι εκκρεμότητες στα θέματα που υπάρχει σύγκλιση.   

Στο Μέγαρο Μαξίμου διάβασαν με ενδιαφέρον το απόρρητο έγγραφο του Ταμείου που παρουσίασε ο Paul Mason στο Channel 4 καθώς εκτός από την πρόοδο που παραδέχεται ο Τόμσεν -και όχι μόνο αλλαγή κλίματος- αποκαλύπτει και τις σημαντικές διαφορές στην εκτίμηση μεταξύ ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ που οδηγούν σε εμπλοκή και καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων. Η ΕΕ φαίνεται να αναζητεί μια συμφωνία που θα της δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσει να υποστηρίζει τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά το ΔΝΤ αντιμετωπίζει πρόβλημα εξαιτίας του καταστατικού του που δεν του επιτρέπει πολιτικές “quick and dirty”. «Αυτό το έγγραφο επιβεβαιώνει τα όσα ισχυρίζεται τόσο καιρό η ελληνική κυβέρνηση» λέει στο newpost ανώτατη κυβερνητική πηγή. Άλλωστε και το newpost  έχει γράψει για τον υπόγειο πόλεμο ΔΝΤ και Ε.Ε που είναι υπαρκτός και παρά τις κατά καιρούς διαψεύσεις.
    
Στο Brussels Group αναμένεται να γίνει εξειδίκευση των ελληνικών προτάσεων, ενώ η ελληνική πλευρά πέφτει εκ νέου θύμα των συγκρούσεων ΕΕ και ΔΝΤ. Οι «Ευρωπαΐοι» εταίροι αφήνουν περιθώριο τμηματικής καταβολής της δόσης ανάλογα με τα μέτρα που λαμβάνονται, περιθώριο που αποκλείουν από το ΔΝΤ. 

Την ίδια ώρα ενώ σύμφωνα με έγκυρες πηγές υπάρχουν σημεία σύγκλισης σε ζητήματα όπως ο ΦΠΑ, τα «κόκκινα» δάνεια και η φορολογική διοίκηση, και θα μπορούσαν να κλείσουν αυτά τα θέματα και να μείνουν ανοιχτά τα «ακανθώδη» όπως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, το ΔΝΤ κρατάει όλα τα θέματα ανοιχτά επιδιδόμενο σε ένα μεγάλο «διαπραγματευτικό παζάρι». 

Σύμφωνα με πληροφορίες όσον αφορά στο ασφαλιστικό η ελληνική πλευρά απάντησε στα αιτήματα των εταίρων ότι οι περικοπές στις συντάξεις βασίζονται σε υπολογισμούς με λάθος στοιχεία, ενώ στα εργασιακά στην κυβέρνηση θεωρούν δικαίωση την ανακοίνωση ILO για νομοθετικές πρωτοβουλίες, ανακοίνωση που ήρθε μετά τις συναντήσεις Σκουρλέτη στην Ελβετία.

Πάντως αναλόγως και της πορείας των συζητήσεων στο Brussels Group, δεν αποκλείεται αυτήν την εβδομάδα να δούμε νομοθετικές πρωτοβουλίες από κυβερνητικής πλευράς, έτσι ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να πάει στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας την Πέμπτη με «αποδείξεις» για την υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα.  

Ο πρωθυπουργός επιδιώκει να πάει στη σύνοδο κορυφής με τεκμηριωμένη την πρόοδο και θα επιμείνει ότι η κυβέρνηση δρομολόγησε πολλά από όσα είχαν συζητηθεί στο Βερολίνο και ότι τώρα θα πρέπει να υπάρξουν κινήσεις και από την άλλη πλευρά αναδεικνύοντας τις εμμονές και τις διαφωνίες του ΔΝΤ.  

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον οποίον επί της αρχής έχουν συμφωνήσει στα εργασιακά αλλά και στον τρόπο που θα ανοίξει το ασφαλιστικό αλλά και ο Φρανσουά Ολάντ εφόσον η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα στα υπόλοιπα θέματα δεν θα του αρνηθεί τη στήριξη. 


σχετικα αρθρα