current views are: 2

18 Μαΐου 2015
Δημοσίευση07:28

Σαμαράς: Η συμφωνία πρέπει να κλείσει χθες

Επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε πως δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ και τόνισε ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει… χθες. 

Δημοσίευση 07:28’
αρθρο-newpost

Επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε πως δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ και τόνισε ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει… χθες. 

Επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε πως δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως «η χώρα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη θέση» και, όπως είπε, η συμφωνία πρέπει να κλείσει… χθες. 

Ο κ. Σαμαράς έκανε έναν απολογισμό της διακυβέρνησής του: «Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, μπήκαμε στην ανάπτυξη το 2014 και μάλιστα στο Γ’ τρίμηνο είχαμε τον πιο υψηλό ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. 

Ξεκινήσαμε μεταρρυθμίσεις κάτω από δύσκολες συνθήκες. ‘Εγιναν πολλά και αδιανόητα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα. Καμία χώρα δεν έχει ανέβει τόσο γρήγορα στον τομέα της ανταγωνιστικότητας» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε:

Κάναμε νέα αρχή στην επιχειρηματικότητα, που για μένα ήταν το κορυφαίο. Μειώσαμε τις σπατάλες στην υγεία, εκσύγχρονίσαμε το σύστημα των ηλεκτρονικών δηλώσεων, ανοίξαμε τα κλειστά επαγγέλματα και φυσικά τονώσαμε την ρευστότητα: Το 2012 βρήκαμε τις τράπεζες κατεστραμμένες, πετύχαμε συντομα την πλήρη ανακεφαλαίωση των τραπεζων. Τώρα οι τράπεζες αγκομαχούν και πάλι. Φεύγουν συνεχώς καταθέσεις και η έλλειψη ρευστότητας είναι η πιο άμεση απειλή.

Είχαμε προχωρήσει σε υποδομές. Και το λέω και στην κυβέρνηση. Αλλά τις υποδομές πρέπει να υπάρχει και κάποιος που τις πληρώνει, όμως το κράτος όχι μόνο δεν πληρώνει αλλά αποσύρει τα αποθεματικά και στεγνώνει την αγορά. Στο τέλος της διακυβέρνησής μας είχαμε φτάσει στο τέλος του μνημονίου και δεν χρειαζόμασταν εσωτερικό δανεισμό. 

Ο κ. Σαμαράς τόνισε:« Τις πρόωρες εκλογές δεν τις επιλέξαμε εμείς. ‘Αλλοι φαγώθηκαν να κάνουμε εκλογές. Πολλοί το έχουν μετανιώσει και το έχουν πει δημόσια, αλλά η ζημιά έχει γίνει.

Αυτό που τονίζω είναι ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Είναι αμαρτία να πληρώνει ο ιδιωτικός τομέας για να ικανοποιήσει η κυβέρνηση την κομματική τους πελατεία. Ο πρωθυπουργός πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα πάει και που να αφήσει.

Εμείς δεν είμαστε στείρα αντιπολίτευση, δεν είμαστε δεκανίκι μιας κυβέρνησης». 

Ο πρώην πρωθυπουργός επίσης υπογράμμισε: «Έχουμε φτάσει στο πιο σημαντικό συμπέρασμα: Ο λαϊκισμός είναι αυτός που βλέπει την υγεία της οικονομίας. Πρέπει να τον καταπολεμήσουμε και να τον νικήσουμε. Εχουμε έναν πρωθυπουργό παγιδευμένο σε ιδεοληψίες που ξοδεύει πολύτιμο χρόνο που δεν υπάρχει. Η συμφωνία πρέπει να κλείσει χθες»

Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για μία κυβέρνηση «μη αποφάσεων» που, όπως σημείωσε, εγκυμονεί ανεξέλεγκτα ατυχήματα. «Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος» δήλωσε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την πως έξω από τη χώρα εκθειάζει τα επιτεύγματα της κυβέρνησης της ΝΔ, ενώ μέσα στη χώρα τα υπονομεύει. Αναφερόμενος στην επιστολή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προς το ΔΝΤ, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε πως αυτό αποτελεί μία ομολογία πλήρους αδυναμίας.

«Έχουν τάξει στους πάντες τα πάντα και λένε στους δανειστές ότι δεν θα μπορούν να πληρώσουν. Προαναγγέλουν ένα πιστωτικό γεγονός και δεν θα μπορούν να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις» επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε βάλει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, μία ανάπυξη την οποία χαρακτήρισε ως προϋπόθεση για να βγει η χώρα από την κρίση.


σχετικα αρθρα