Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Το στίγμα για τη στάση που θα κρατήσει η ΝΔ στις επερχόμενες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, αναμένεται να δώσει σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της ετήσιας Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών στο Μέγαρο Μουσικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ θα κινηθεί γύρω από το μότο «δεν δίνουμε λευκή επιταγή για να διαλυθεί η χώρα». 

Ο κ. Σαμαράς πάντως, στις συζητήσεις που κάνει, επιμένει στους συνομιλητές του ότι η χώρα μπορεί να βγει από τα μνημόνια σε 18 μήνες, αν γίνουν δύο πράγματα: να μη χάσει άλλο χρόνο κ να αλλάξει αμέσως πολιτική η οποία με τη σειρά της θα πρέπει να στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες: στις μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ανταγωνιστικότητα, στις φορολογικές μειώσεις και στο αίσθημα σταθερότητας. 

Ωστόσο, τα κορυφαία στελέχη της παράταξης που έχουν κρατήσει αποστάσεις από την ηγεσία της Συγγρού, θεωρούν ότι ο πολιτικός χρόνος της σημερινής ΝΔ τελειώνει όταν οριστικοποιηθούν οι εξελίξεις σε σχέση με τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και τη συμφωνία με τους δανειστές, καθώς τότε η ρητορική του κόμματος, θα είναι ξεπερασμένη. 

Στο πλαίσιο αυτό πρωτοκλασάτοι βουλευτές όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας, ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλοι που φέρονται να «παίζουν» σε μια πιθανή διαδικασία διεκδίκησης της ηγεσίας της ΝΔ, παρεμβαίνουν καθημερινά στην επικαιρότητα, φροντίζοντας να έχουν διακριτή παρουσία στην πολιτική ζωή του τόπου. 

Χαρακτηριστική, ήταν η επίθεση της Ντόρας Μπακογιάννη στην Ζωή Κωνσταντοπούλου για την απόφασή της να μην δώσει τα ταμειακά διαθέσιμα της Βουλής των Ελλήνων στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρά το παράδειγμα που έχουν δώσει δεκάδες φορείς του Δημοσίου. «Η κ. Κωνσταντοπούλου είναι βαθιά νυχτωμένη αν πιστεύει πως μπορεί να δυσφημεί 300 βουλευτές και να τους εμφανίζει πως προσπαθούν να διασφαλίσουν τους δικούς τους μισθούς», τόνισε η κα Μπακογιάννη. 

Μάλιστα η βουλευτής της ΝΔ πρόσθεσε πως η πρόεδρος του κοινοβουλίου «δεν μπορεί να παίρνει τέτοιες αποφάσεις ερήμην» της Ολομέλειας, ενώ αναφερόμενη στη διαπραγμάτευση,  τόνισε πως η κόκκινη γραμμή όλων είναι να μην υπάρξει χρεοκοπία, και υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση θα χάσει τη δεδηλωμένη στη Βουλή. 

Τα στελέχη αυτά, παράλληλα με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, συνεχίζουν και τις επαφές τους με επιστήμονες, επιχειρηματίες και ανθρώπους της αγοράς, προκειμένου να καταγράψουν τις απόψεις τους για τις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας με ένα στόχο: τη διαμόρφωση της νέας ιδεολογικής πλατφόρμας της κεντροδεξιάς, την οποία και θα παρουσιάσουν όταν θα έρθει η ώρα…