Με το καλημέρα σας απάντησε στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και στα όσα είπε στη συνέντευξή της στον ΣΚΑΙ και τον Τάκη Χατζή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Απαντώντας σε ερώτηση αν έχουν θεσμική υπόσταση οι συμφωνίες ή αν είναι σχήμα λόγου είπε: «Τα ανακοινωθέντα στο Eurogroup αποτελούν δεσμευτική συμφωνία για όλους», αναφερόμενος και στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. 

Σχετικά με τα προπαιτούμενα της διαπραγμάτευσης ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι είναι 4 και το καθένα έχει τη δική του βαρύτητα και ουσία. 

Για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος είπε πως «όποιος κι αν είναι ο τρόπος το ζητούμενο είναι πως δεν θα ισχύσει. Τον κόσμο τον νοιάζει να μη μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις και όχι αν θα γίνει με κατάργηση ή πάγωμα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος».  

Σε ερώτηση για τον Γιάνη Βαρουφάκη σχετικά με το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος και τον συμβουλευτικό ρόλο που είχε σε εταιρία στη Σιγκαπούρη ο κ. Σακελλαρίδης είπε πως «προφανώς και κ. Βαρουφάκης τυγχάνει της εμπιστοσύης του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Έχει απαντήσει ο ίδιος στα δημοσιεύματα του Πρώτου Θέματος».

Για ενδεχόμενη επταμερή πριν από τη Ρίγα και τη Σύνοδο Κορυφης, είπε πως «στο περιθώριο υπάρχουν επαφές και συζητήσεις δημιουργικές».

Όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά που δεν θα αφήνουν περιθώριο στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να μην την ψηφίσουν. Για να την έχει αποδεχτεί ο Πρωθυπουργός αυτή τη συμφωνία θα σημαίνει πως η συμφωνία θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής. 

Για τη νατοϊκή βάση στο Αιγαίο: Είναι μια πρόταση του κ. Καμμένου, δεν έχει τεθεί επίσημα για να προχωρήσει περαιτέρω. Η σκέψη δεν μιλάει για νέα βάση μιλάει για μεταφορά από την Κρήτη και από το Τυμπάκι συγκεκριμένα σε κάποιο νησί του Ανατολικού Αιγαίου. Η σκέψη αυτή θα συζητηθεί από τα αρμόδια όργανα.

Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων σημαίνει πως υπάρχουν επιπλέον ζητήματα στο χρηματοδοτικό πρόβλημα το οποίο πρέπει να επιλυθεί με τους εταίρους, είπε ο κ. Σακελλαρίδης.  

«Δεν πρόκειται να υπάρξει λύση τύπου Κύπρου και bail in στις καταθέσεις», είπε ο κ. Σακελλαρίδης, ενώ τόνισε πως «η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει νέο μνημόνιο». 

«Κανονικά θα γίνει η πληρωμή των μισθών και των συντάξεων στο τέλος του μήνα», υπογράμμισε. 

«Κακές εμπειρίες και αναμνήσεις από το ένα νόμο και ένα άρθρο, είναι στοιχείωδης κοινοβουλευτική δημοκρατία να ακολουθούνται οι κανόνες», είπε στηρίζοντας ουσιαστικά το «σχήμα λόγου» που είπε χθες η κ. Κωνσταντοπούλου για το θέμα.