Να αντιμετωπίσουμε τις προκαταλήψεις και τα «φαντάσματα του παρελθόντος», από κοινού μέσα από μια «πραγματικά εταιρική σχέση», ζήτησε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο, που θα προσδώσει «μεγάλη προστιθέμενη αξία στην προσπάθειά μας» να αντιμετωπισθεί το πλέγμα των «πολυδιάστατων κινδύνων» της εποχής μας. Στη διάσκεψη για την «πολιτικο-στρατιωτική διάσταση της ευρωπαϊκής ασφάλειας - προτάσεις και προοπτικές», που πραγματοποιείται σήμερα με τη συμμετοχή διπλωματών, στρατιωτικών, αναλυτών και ερευνητών από την Ελλάδα και τη Ρωσία, ο Ρώσος αξιωματούχος παρατήρησε πως στη «μεταβατική εποχή όπου ζούμε, ο κόσμος δεν είναι πιο προβλέψιμος, καθώς πολυδιάστατοι κίνδυνοι αναφύονται χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη απόκριση». Οι περιφερειακές συγκρούσεις, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, τα όπλα μαζικής καταστροφής, η πειρατεία, οι θεομηνίες και η οικονομική κρίση συγκροτούν ένα απειλητικό πλαίσιο για τις χώρες μας.

«Η υφιστάμενη αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ασφάλειας χρήζει εκσυγχρονισμού», τόνισε ο κ.Γκρούσκο παραπέμποντας στην πρόταση που είχε κάνει ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ το 2008 «για μια σύγχρονη στρατηγική βασισμένη στην αρχή του αδιαιρέτου της ασφάλειας». Ο Ρώσος υπουργός παρατήρησε ότι εκείνη η πρόταση είχε επικριθεί ως «επαναστατική», υπενθύμισε όμως ότι τόσο στην Ελληνική Προεδρία του ΟΑΣΕ το 2009 στη σύνοδο της Κέρκυρας, όσο και στη σύνοδο ΝΑΤΟ-Ρωσίας στη Λισαβόνα τον Νοέμβριο 2010, αλλά και στην Αστάνα τον Δεκέμβριο 2010, επισημάνθηκε η ανάγκη «ώθησης της δημιουργικής προσέγγισης για την περιφερειακή συνεργασία και τη συνέργεια δυνατοτήτων», για μια «αδιαίρετη κοινότητα ασφάλειας», για έναν «κοινό χώρο ειρήνης και ασφάλειας».

Αναφερόμενος στη συνέχεια, στη σχέση της ρωσικής ομοσπονδίας με την ΕΕ, ο κ.Γκρούσκο υπογράμμισε την ανάγκη μιας «υγιούς αλληλεπίδρασης στην αντιμετώπιση των κρίσεων» εκφράζοντας την ελπίδα «η ΕΕ να αποκτήσει μια στρατηγική αντίληψη συνεργασίας με τη Ρωσία».

Παραπέμποντας εξάλλου στα σύγχρονα προβλήματα της εποχής και στις περιφερειακές κρίσεις, αναφέρθηκε ειδικότερα στη Λιβύη για να επισημάνει ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας χρήζει συγκεκριμένης εφαρμογής, που δεν πρέπει να ξεπερνά τα όρια των διατυπώσεων και τόνισε πως είναι «το πρώτο τέστ της νέας στρατηγικής αντίληψης».