Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χουντής, για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. 

Στο επίκεντρο θα βρεθεί η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα, στις 21-22 Μαΐου. 

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης-Παρασκευής, κύρια θέματα συζήτησης στο Συμβούλιο θα είναι η διαδικασία αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ασφάλειας 2003, η Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και 'Αμυνας, η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, με έμφαση στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια, οι υπουργοί θα ενημερωθούν σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) και για τη διαδικασία Ευρ. Εξαμήνου. Επίσης, θα δοθούν κατευθύνσεις για την εφαρμογή του ψηφιακού θεματολογίου, ενώ θα συζητηθεί και ο οδικός χάρτης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Τέλος, θα γίνει μία ανταλλαγή απόψεων για την πορεία υλοποίησης του Οδικού Χάρτη για τη Μετανάστευση, όπως αυτός προσδιορίστηκε κατά την έκτακτη Σύνοδο της 23ης Απριλίου, καθώς και για την Ατζέντα Μετανάστευσης, η οποία παρουσιάστηκε από τον αρμόδιο επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, την περασμένη εβδομάδα.