Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες μας είναι η διεξαγωγή των επιχειρήσεων της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας στο Κέρας της Αφρικής, όπου αναλάβαμε δράση κατά της πειρατείας με επιτυχία. Παρότι έχει επιτευχθεί μια σχετική σταθερότητα και ασφάλεια στη περιοχή, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε την παρουσία μας, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Και πρόσθεσε:

Η πιθανή αναζωπύρωση της πειρατείας, δεδομένου ότι οι πραγματικοί λόγοι εμφάνισής της δεν έχουν ακόμα εκλείψει εντελώς, θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε τομείς όπως το διαμετακομιστικό εμπόριο, την ενεργειακή ασφάλεια και εν τέλει στην ευρωπαϊκή οικονομία. Πρέπει να διατηρήσουμε τις θαλάσσιες γραμμές επικοινωνίας (Sea Lines of Communication [SLOC]) της Ευρώπης ανοικτές.

Λόγω της πολυμορφίας των αποστολών και των επιχειρήσεων της Ε.Ε. στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ), τόσο σε ό,τι αφορά περιοχές, όσο και σε τομείς δράσης, καταφέραμε να αποκτήσουμε πολύτιμη πείρα. Αναγνωρίζουμε εντούτοις, ότι είναι αναγκαίο να βελτιώνουμε διαρκώς και να αξιοποιούμε τις δυνατότητες που διαθέτουμε στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας για αυτό το σκοπό.

Όσον αφορά στην επιχείρηση EUFOR ALTHEA, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι προτού επανεξετάσουμε τον τρόπο δράσης μας, θα πρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, έπειτα και από τα πρόσφατα γεγονότα.

 Επίσης πέραν των εξωτερικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων και των τζιχαντιστών μαχητών που επιστρέφουν από τη Μέση Ανατολή, είναι εμφανές ότι και ορισμένοι κύκλοι εντός των χωρών αλλά και στον περίγυρο της περιοχής ενθαρρύνουν τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες.

«Κατά την άποψή μου, ο επόμενος εφιάλτης για την Ευρώπη θα είναι: Η τρομοκρατία των Τζιχαντιστών που ήδη γεννιέται μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής οικογένειας και απαιτεί άμεσες λύσεις, η παράνομη διακίνηση ανθρώπων από τις περιοχές της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής προς τον ευρωπαϊκό χώρο και ειδικά των Νοτίων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επισημαίνω ότι από την άλλη πλευρά του Αιγαίου περιμένουν 3,5 εκατομμύρια μετανάστες. Η πιθανή εκμετάλλευση των πραγματικών ή φανταστικών μειονοτήτων από τρίτους».