current views are: 2

18 Μαΐου 2015
Δημοσίευση11:55

Σκουρλέτης: Έστελναν λάθος στοιχεία στους θεσμούς για τις συντάξεις

Την πληροφορία ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έστελνε λάθος στοιχεία στους θεσμούς για τις συντάξεις επιβεβαίωσε ο Πάνος Σκουρλέτης. 

Δημοσίευση 11:55’
αρθρο-newpost

Την πληροφορία ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έστελνε λάθος στοιχεία στους θεσμούς για τις συντάξεις επιβεβαίωσε ο Πάνος Σκουρλέτης. 

Την πληροφορία ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έστελνε λάθος στοιχεία στους θεσμούς για τις συντάξεις επιβεβαίωσε ο Πάνος Σκουρλέτης

Ο υπουργός Εργασίας μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη και τον ειδικό επιθεωρητή του ΣΕΠΕ Απόστολο Καψάλη παρουσίασαν, στο υπουργείο Εργασίας, τα μέτρα ενίσχυσης των μηχανισμών για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Ερωτώμενος για το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» για τα στοιχεία που εστάλησαν το ποηγούμενο διάστημα στους δανειστές, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε πως τα στοιχεία δεν περιείχαν τις μειώσεις των μνημονιακών νόμων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστημονική επιτροπή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είχε ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας τα νέα δεδομένα, τα οποία ήδη έχουν αποσταλεί και περιλαμβάνουν και τις μειώσεις των τελευταίων τεσσάρων χρόνων.

Έρχεται μεγάλη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό 

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε μεγάλη μεταρρύθμιση, με την εφαρμογή ριζοσπαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που θα περιλαμβάνουν νέες αναδιανεμητικές προτάσεις και νέους πόρους. «Αφήστε μας ν’ αγιάσουμε και θα δείτε», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, εξήγγειλε τη  συγκρότηση ειδικών κλιμακίων ελέγχων για ανασφάλιστη εργασία, που θα έχουν αρμοδιότητα σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν 13 νέα ελεγκτικά κέντρα του ΙΚΑ και στις 13 περιφέρειες της χώρας. Οι αλλαγές αυτές θα περιλαμβάνονται σε τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί στα τέλη της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, οι έλεγχοι για ανασφάλιστη εργασία θα ενταθούν, θα περιλαμβάνουν όλους τους κλάδους που εμφανίζουν αυξημένη παραβατικότητα, θα είναι επαναλαμβανόμενοι και θα διενεργούνται σε 24ωρη βάση όλες τις ημέρες της εβδομάδος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων είπε ότι αναμένεται να εισπραχθούν μέσα στο 2015 136 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και 100 εκατ. από τους ελέγχους για ανασφάλιστη εργασία.

Σχετικά με την πορεία των ρυθμίσεων των οφειλών σε 100 δόσεις, ο κ. Στρατούλης ανέφερε ότι έως τώρα έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους 155 χιλιάδες οφειλέτες που έχουν ρυθμίσει συνολικά οφειλές 3,7 δισ. ευρώ, ενώ τα ταμεία έχουν εισπράξει 115 εκατ. ευρώ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, διαβεβαίωσε ότι η κατάργησή της θα γίνει με τροπολογία, που θα κατατεθεί έως την ερχόμενη Παρασκευή

Στην ένταση των ελέγχων για ανασφάλιστη εργασία απέδωσε ο ειδικός επιθεωρητής του ΣΕΠΕ Απόστολος Καψάλης το υψηλότερο καταγεγραμμένο ισοζύγιο προσλήψεων, τα τελευταία χρόνια, που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2015. Ο κ. Καψάλης ανακοίνωσε, επίσης, ότι από την ερχόμενη Πέμπτη θα ξεκινήσει τις εργασίες της η Διαρκής Μόνιμη Επιτροπή για την παρακολούθηση της παραβατικότητας στους χώρους εργασίας με τη συμμετοχή των συνδικάτων και των παραγωγικών φορέων.

Ανέφερε, τέλος, ότι εντός του 2015 έχουν αναφερθεί 19 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, και ζήτησε τη συνδρομή των εργαζομένων και των συνδικάτων στο έργο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

Σκουρλέτης: Θα καταλήξουμε σε συμφωνία με όρους αξιοπρέπειας

«Είναι η στιγμή των μεγάλων πολιτικών αποφάσεων και ο καθένας θα πρέπει να αναμετρηθεί με τη συγκυρία και την ιστορία», υπογράμμισε ο Πάνος Σκουρλέτης. 

Ο υπουργός Εργασίας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε συμφωνία με όρους αξιοπρέπειας. «Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία αυτό σημαίνει ότι θα έχουν επικρατήσει οι πιο ακραίες φωνές που δεν νοιάζονται για το εάν η χώρα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, αλλά για το πώς δεν θα επεκταθεί το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ευρώπη», είπε.

Επίσης, εμφανίστηκε βέβαιος πως τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου για τα εργασιακά θα συμπεριληφθούν στην τελική συμφωνία με τους δανειστές.


σχετικα αρθρα