Πρώτα η ολοκλήρωση του προγράμματος και μετά συζήτηση για νέο σχέδιο βοήθειας, είναι το μήνυμα Βρυξελλών και Βερολίνου προς την Αθήνα, τονίζοντας ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ρίγας δεν υποκαθιστά τις διαβουλεύσεις και ότι η πρόοδος στις επαφές είναι αργή, την ώρα που ο χρόνος στερεύει επικίνδυνα.

«Έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες με την Ελλάδα, άλλα όχι επαρκής», εκτίμησε ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί. «Πρέπει να ολοκληρώσουμε το τρέχον πρόγραμμα, προτού συζητήσουμε τρίτο σχέδιο βοήθειας. Η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά ο χρόνος για διαπραγματεύσεις είναι περιορισμένος» τόνισε. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος μίλησε για «αργή πρόοδο», προσθέτοντας πως «ο,τιδήποτε κι αν συμβεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας δεν θα μπορέσει να αποτελέσει υποκατάστατο για τα κενά στη διαπραγμάτευση Ελλάδας-Ε.Ε.».

Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωναν ότι οι διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές προχωρούν, αλλά με αργούς ρυθμούς. Οι ίδιες πηγές, διέψευσαν ότι οι θεσμοί προετοιμάζουν πρόταση υπό τη μορφή τελεσιγράφου προς την Αθήνα, σε περίπτωση που δεν καταλήξουν σύντομα οι διαπραγματεύσεις σε συμφωνία.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας προέχει οποιασδήποτε συζήτησης για τρίτο πακέτο βοήθειας» δήλωσε από την πλευρά του, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ακόμη ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα να διευθετηθούν, ενώ αναφέρθηκε στην δήλωση του τελευταίου Eurogroup που χαιρέτισε την πρόθεση της Αθήνας για επιτάχυνση της διαδικασίας και τόνισε ότι «προχωρούμε με βάση την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου».

Στο χωρό των πιέσεων μπήκε και η Bundesbank, η οποία επισήμανε τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας, δείχνοντας ως μονόδρομο τις μεταρρυθμίσεις.