Πληροφορίες για ένα πολυσέλιδο «σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το οποίο παρεμβαίνει στη διαπραγμάτευση με στόχο τη συμφωνία Αθήνας-Ε.Ε., είδαν το φως της δημοσιότητας, με την κυβέρνηση και τις Βρυξέλλες να μην το επιβεβαιώνουν.

Το κείμενο επιβεβαιώνει τις πληροφορίες του newpost, σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η εντολή του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια των συσκέψεων στο Μαξίμου το Σαββατοκύριακο ήταν να συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις για τις επόμενες πέντε με έξι μέρες ώστε να υπάρξει μια συνολική και αμοιβαία επωφελής συμφωνία που θα δίνει λύση και στη χρηματοδότηση και θα ανοίγει ουσιαστικά το θέμα του χρέους. Αποτέλεσμα ήταν το συμβιβασικό αυτό έγγραφο, το οποίο επιβεβαιώνει, επίσης, τις θέσεις της Αθήνας για τις διαφορετικές στρατηγικές Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τι αναφέρει το σχέδιο της Κομισιόν

Σύμφωνα με tovima.gr, το κείμενο έφτασε πριν από δύο ώρες, το μεσημέρι της Δευτέρας, σε όλους τους εμπλεκόμενους στις διαπραγματεύσεις τίθενται οι προΰποθέσεις για να ξεκλειδώσει η βοήθεια από το EFSF πρός την Ελλάδα εντός του Ιουνίου και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Κομισιόν, πρώτη προϋπόθεση είναι να ληφθούν τα συμφωνηθέντα μέτρα, τα οποία περιγράφονται στην πρώτη λίστα του κειμένου ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου, μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015 - 2016.

Η δεύτερη προϋπόθεση για συνολική συμφωνία, είναι να εφαρμοστούν το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο - Οκτώβριο) οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για την οικονομία που θα περιλαμβάνονται στη λίστα του ΟΟΣΑ και ήδη συμφωνημένες με τους ευρωπαίους μεταρρυθμίσεις όπως η αλλαγή του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων.

Στο κείμενο προσδιορίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για την τετραετία 2015 - 2018 που είναι οι εξής:

 • 2015 Πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ
 • 2016 πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ
 • 2017 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ
 • 2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, εμπεριέχονται τα μέτρα για τη κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το τέλος του 2016.

Συγκεκριμένα τα μέτρα είναι:

 • η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που θα εφαρμοστεί μετά το καλοκαίρι (το πιθανότερο από 1η Οκτωβρίου) και προβλέπει την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 18% για συναλλαγές μετρητά και 15% για συναλλαγές με κάρτα και τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 6,5%.
 • Αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, στα προ της μείωσης επίπεδα
 • Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ ως ο πλέον αποδοτικός (από άποψη εισπραξιμότητας) φόρος
 • Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείματος στα επικουρικά, αλλά θα επανεξεταστεί, στα πλαίσια του διαλόγου που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος  
 • Θα επανεξεταστεί το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπό το πρίσμα της έκθεσης του ILO για τις «καλύτερες πρακτικές» στις εργασιακές σχέσεις της Ευρωποαικής Ενωσης, της ανάγκης αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας.
 • Ανεξαρτητοποιείται η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων και κατοχυρώνεται θεσμικά ο ανεξάρτητος ρόλος της
 • Δημιουργείται το δημοσιονομικό συμβούλιο, επίσης ως ανεξάρτητη αρχή.
 • Λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης - και στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ - δημιουργείται δίχτυ ασφαλείας για τους «μη προνομιούχους».

Η Κομισιόν προσθέτει ακόμα ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια.

Αναφορά και στη διάσταση απόψεων με το ΔΝΤ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μάλιστα, κάνει αναφορά και σε ενστάσεις του ΔΝΤ. Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι η πρόταση που γίνεται από την ΕΕ είναι πολύ διαφορετική από το τρέχον πρόγραμμα. Πρόκειται για ένα καινούριο οδικό χάρτη, με πολύ λίγες λεπτομέρειες για μέτρα και πολιτικές που χρειάζονται καινούριες μελέτες. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι «οπισθοβαρής» δηλαδή μεταφέρεται στο μέλλον.

Κατόπιν τούτων οι ευρωπαίοι θεωρούν ότι το ΔΝΤ δεν θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα δεν θα διατυπώνει δημόσια τις ενστάσεις της και εισηγούνται την ανάληψη της στήριξης της χώρας μας από το EFSF.

Η Κομισιόν προτείνει, ακόμη να καταβληθούν εντός του Ιουνίου η εκκρεμούσα δόση του 1,8 δισ. ευρώ, το ποσό 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) των κεντρικών τραπεζών για το 2014 και μετά τον Ιούλιο το ποσό που αναλογεί από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) για το 2015.

Δεν επιβεβαιώνουν Κυβέρνηση και Κομισιόν

Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, δεν επιβεβαιώνει το σχέδιo. «Δεν υπάρχει τέτοιο κείμενο από την Κομισιόν», ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, απόψε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Νωρίτερα, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, αν και δήλωσε άγνοια, σημειωσε ότι αυτά που αναφέρονται στο κείμενο είναι κοντά στα δεδομένα των συζητήσεων και τις συγκλίσεις.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρτ, πάντως, με μία αμφίσημη δήλωση μέσω Twitter δήλωσε άγνοια για ένα τέτοιο κείμενο, χωρίς όμως να το διαψεύσει.

«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τις αναφορές των ΜΜΕ περί πρότασης Κομισιόν/Γιουνκέρ για την Ελλάδα. Δεν έχω υπόψην μου μία τέτοια πρόταση. Εργαζόμαστε προς μία εποικοδομητική συμφωνία» έγραψε χαρακτηριστικά.

Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Μοσκοβισί, Ολιβιέ Μπαγί έγραψε στο Twitter: «Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τις πληροφορίες των ΜΜΕ για πρόταση της Κομισιόν σχετικά με την Ελλάδα. Συνεχίζεται η σκληρή δουλειά προς τη συμφωνία με ΔΝΤ, ΕΚΤ και Eurogroup».