«Η ώρα της αλήθειας έφτασε. Οι δανειστές πιέζουν την κυβέρνηση για την υπογραφή μιας μνημονιακής συμφωνίας νεοφιλελεύθερης στρατηγικής», τονίζεται στην ανακοίνωση για την αυριανή εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός, Αντώνης Νταβανέλος, Σόφη Παπαδογιάννη, Πάνος Λάμπρου και Γιώργος Σαπουνάς.

Όπως σημειώνουν, «Αποδεικνύεται πως η συμφωνία της 20ής Φλεβάρη διευκόλυνε, αντικειμενικά, αυτή την επίθεση και η «δημιουργική ασάφεια» ευνόησε τους ισχυρούς. Η εκτίμηση πως μπορεί να οικοδομηθεί ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα  αντι-λιτότητας με την ανοχή των νεοφιλελεύθερων διευθυντηρίων της Ευρωζώνης αποδείχτηκε λάθος. Τώρα πλησιάζουμε στην κρίσιμη ώρα των αποφάσεων για την κυβέρνηση, το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, την κοινωνική πλειοψηφία».

Υποστηρίζεται ότι χρειάζεται να διαλέξουμε ανάμεσα στην υπογραφή της διαφαινόμενης συμφωνίας λιτότητας και τη ρήξη με τους δανειστές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μετατραπεί σε κόμμα λιτότητας ούτε και η κυβέρνηση να υλοποιήσει μνημόνιο. Αυτός είναι ο λόγος που ήδη τίθενται στο τραπέζι από το εσωτερικό και το εξωτερικό προτάσεις για «ξεκαθάρισμα» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και κυβερνητικές λύσεις «εθνικής ενότητας».

Για όλους αυτούς τους λόγους η μόνη διέξοδος είναι η επιλογή της ρήξης με τους δανειστές. Με στάση πληρωμών των δόσεων, μέτρα περιορισμού της «ελευθερίας» φυγής κεφαλαίων, δημόσιο έλεγχο στις τράπεζες, φορολόγηση του κεφαλαίου και των πλούσιων για την χρηματοδότηση φιλολαϊκών μέτρων, υποστήριξη αυτής της πολιτικής με κάθε αναγκαίο μέσο, ακόμη και με ενδεχόμενη ρήξη με την ΟΝΕ. 

«Για όλα αυτά, σας καλούμε να συζητήσουμε στην ανοιχτή εκδήλωση του Rproject την Τρίτη 19/5 στις 7 μμ. στην ΕΣΗΕΑ. Σήμερα κρίνεται το μέλλον των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των νέων ανθρώπων. Και ταυτόχρονα το μέλλον της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς».