current views are: 1

18 Μαΐου 2015
Δημοσίευση15:36

Σε ρόλο ισορροπιστή ο Πρωθυπουργός

Ένας ιδιότυπος εμφύλιος πόλεμος χαρακωμάτων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της συμφωνίας με τους δανειστές και απειλεί να διαλύσει τις όποιες εσωκομματικές συμμαχίες, καθώς τα πάντα έχουν αποσταθεροποιηθεί. Ακόμη και παραδοσιακές πολιτικές φιλίες δοκιμάζονται και αμφισβητούνται σχέσεις που κράτησαν πάρα πολλά χρόνια.

Δημοσίευση 15:36’
αρθρο-newpost

Ένας ιδιότυπος εμφύλιος πόλεμος χαρακωμάτων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της συμφωνίας με τους δανειστές και απειλεί να διαλύσει τις όποιες εσωκομματικές συμμαχίες, καθώς τα πάντα έχουν αποσταθεροποιηθεί. Ακόμη και παραδοσιακές πολιτικές φιλίες δοκιμάζονται και αμφισβητούνται σχέσεις που κράτησαν πάρα πολλά χρόνια.

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Ένας ιδιότυπος εμφύλιος πόλεμος χαρακωμάτων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της συμφωνίας με τους δανειστές και απειλεί να διαλύσει τις όποιες εσωκομματικές συμμαχίες, καθώς τα πάντα έχουν αποσταθεροποιηθεί. Ακόμη και παραδοσιακές πολιτικές φιλίες δοκιμάζονται και αμφισβητούνται σχέσεις που κράτησαν πάρα πολλά χρόνια.
 
Τα διαλυτικά φαινόμενα που απειλούν την εσωτερική συνοχή αποτελούν πέραν των άλλων το μείζον πρόβλημα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που έχει να διαχειριστεί εκτός από τους πιστωτές και το εσωτερικό του κόμματός του.
 
Επί της ουσίας ο Πρωθυπουργός, στη σκιά όλο και περισσότερων δηλώσεων για ανεδαφικές ουσιαστικά προεκλογικές αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. τα όσα είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην εκπομπή «Ακραίως» του Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ, σχετικά με την εξαγγελία για κατάργηση του μνημονίου με ένα νόμο και ένα άρθρο ή την πρόσφατη αναφορά του Γιάννη Μπαλάφα ότι ποτέ ο Αλ. Τσίπρας δεν είπε πως θα σκίσει τα μνημόνια) καλείται να διαχειρισθεί μια κρίσιμη κατάσταση χωρίς να υπάρχει σταθερό σημείο αναφοράς που να του επιτρέπει εύκολους χειρισμούς.
 
Αν σε κάτι συγκλίνουν οι «φυλές του ΣΥΡΙΖΑ», αυτό είναι πως όλοι παραδέχονται πια ότι κινδυνεύουν να βρεθούν στο ναδίρ σε επίπεδο αξιοπιστίας στην κοινωνίας, με τη διαφορά πως άλλοι το θεωρούν ήδη νομοτέλεια ενώ άλλοι πιστεύουν ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για ανατροπή και επιστροφή.

Η ανάκτηση της αξιοπιστίας

Μέσα σε αυτό το δυσμενές κλίμα, το οποίο στο παρασκήνιο εκδηλώνεται με απίστευτα συντροφικά μαχαιρώματα, ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να ανατρέψει την… «παραίτηση» των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών με επιμονή στο κυβερνητικό έργο και στις προοπτικές του σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των διαδικασιών για συμφωνία με τους εταίρους και πιστωτές.

«Αυτό που κρίνεται είναι πρωτίστως η αξιοπιστία, και εκεί έχουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα με το ειδικό βάρος του Τσίπρα και αυτό δεν πρέπει να χαθεί με τίποτα» λένε κυβερνητικά στελέχη που παρά το βάρος της συγκυρίας εμφανίζονται αισιόδοξα.

Επί της ουσίας στο στοίχημα είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας για το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αρχίζει σιγά-σιγά να θαμπώνει η εικόνα της κυβέρνησης. Το στοίχημα του Αλ. Τσίπρα είναι εκτός από την ανάκτηση της αξιοπιστίας να βρει τον  τρόπο να ενσωματώσει τις αντιθέσεις του κόμματός του και να τις ξεπεράσει.

Στο ίδιο κλίμα πάντως κινούνται και πολλά κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, τα οποία έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα, εμμένοντας ότι η συμφωνία που έρχεται θα είναι πολύ καλύτερη από αυτή που ετοίμαζε η κυβέρνηση ΣαμαράΒενιζέλου.

Ο Πρωθυπουργός σε κλειστές συσκέψεις επιμένει ότι «η ευθύνη και η ευκαιρία είναι στα χέρια μας» και αφήνει αιχμές για όσους βλέπουν πως μπορούν να έχουν ρόλο εάν χάσει την μεγάλη ευκαιρία που έχει η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.


σχετικα αρθρα