«Όσοι μας έφεραν σε κατάσταση χρηματοδοτικής ασφυξίας, θα λογοδοτήσουν» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής. Επανέλαβε εξάλλου τις προϋποθέσεις που βάζει η Αθήνα για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ ζήτησε μία λύση η οποία θα «αντιμετωπίζει μετωπικά τα προβλήματα» και «δεν θα τα μεταθέτει για το μέλλον».

«Δώσαμε αγώνα να πείσουμε τους θεσμούς ότι δεν ήταν βιώσιμη η προηγούμενη κατάσταση» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

Κατά τη διαπραγμάτευση, ειδικά μετά τις 20/2 παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας και ήδη καταθέσει ένα αναλυτικό κείμενο εξειδίκευσης που κατά τη γνώμη μας μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας συμφωνίας.

«Όλους αυτούς τους μήνες αποδείξαμε έμπρακτα ότι εργαζόμαστε για την επίτευξη της συμφωνίας. Παρά το ότι βρισκόμαστε σε συνθήκες ασφυξίας, έχουμε ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις μας που αγγίζουν τα 8 δισ από την ημέρα που αναλάβαμε την εξουσία» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Άφησε αιχμές κατά «κύκλων στην Ευρώπη», λέγοντας πως κάποιοι δεν ήθελαν αυτή τη συμφωνία και είχαν «στα συρτάρια τους διχαστικά σχέδια για το μέλλον της Ευρώπης. Διατηρώ την πεποίθηση πως θα επικρατήσουν οι σώφρονες φωνές καθώς η συμφωνία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και το μέλλον της Ευρώπης» ανέφερε στη συνέχεια και διαμήνυσε πως «όσοι μας επιβάλουν ασφυξία θα λογοδοτήσουν».

«Θέλουμε μία συμφωνία που δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα αλλά θα αντιμετωπίζει κατά μέτωπο τα προβλήματα. Είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς, στο βαθμό που θα αντιμετωπίζεται μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα το πρόβλημα χρηματοδότησης μέχρι να βγούμε στις αγορές. Ένα πρόβλημα που επιδεινώθηκε αισθητά από τα μέτρα των πέντε ετών» τόνισε ακόμα.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τις προϋποθέσεις που βάζει η κυβέρνηση για μία συμφωνία:

 • Αναδιάρθρωση του χρέους.
 • Συμφωνία με χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ειδικά φέτος και το 2016.
 • Τρίτον μία συμφωνία που θα προβλέπει ένα πακέτο επενδύσεων.
 • Όχι σε επιβολή περικοπών συντάξεων και περικοπών.

«Δεν αποτελεί ούτε επιλογή, ούτε ευθύνη της κυβέρνησης η χρηματοδοτική στενότητα» είπε και τη χαρακτήρισε σκληρή διαπραγματευτική τακτική των εταίρων.

«Δική μας προτεταιότητα», είπε ο κ. Τσίπρας είναι η επίτευξη συμφωνίας. Και τότε, συνέχισε, «θα γίνει το μεγάλο άλμα προς τα μπρος για τη βιώσιμη ανάπτυξη». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως η «ανάπτυξη δεν είναι ουδέτερη έννοια, αλλά εξαρτάται από τις βάσεις που δομείται η προοπτική μιας οικονομίας και της αναδιανομής των ωφελημάτων της».  

«Το θέμα για όλους μας είναι η επεξεργασία ενός αναπτυξιακού σχεδίου που θα αποσκοπεί στην αύξηση της κοινωνικής ευημερίας. Μόνο η κοινωνική ισότητα μπορεί να διασφαλίσει μία μακροπρόθεσμη ανάπτυξη» είπε επίσης και απάντησε στο ερώτημα «τι ανάπτυξη θέλουμε».

«Χρειαζόμαστε», είπε «μία ανάπτυξη που θα στηρίζεται και στη ζήτηση, όχι μόνο στην αύξηση των εξαγωγών» και πρόσθεσε πως θα στηρίζεται στα «ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, στο ανθρώπινο πλεονέκτημα, όπως τους καταρτισμένους επιστήμονες που διαθέτουμε», καθώς επίσης  και στους «φυσικούς και ορυκτούς πόρους, την αξιοποίηση της γεωπολιτικής μας θέσης».

Όλα αυτά, είπε θα γίνουν με «σεβασμό στα εργατικά δικαιώματα, που θα καταστεί κίνητρο για επιστροφή των νέων που έφυγαν τα τελευταία χρόνια από τη χώρα».

Το κυριότερο πρόβλημα, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, είναι οι δομές και η κατάσταση της δημόσιας διοίκησης. «Είναι μία κατάσταση που ταλαιπωρεί το ελληνικό κράτος από τα χρόνια της γέννησής του», είπε ο πρωθυπουργός.  

Περιέγραψε εξάλλου τους πυλώνες των μεταρρυθμίσεων που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση:

 • Σχεδιασμός και ολοκλήρωση νέων δομών των υπουργείων
 • Μείωση γραφειοκρατίας, με περιορισμό χρόνου λήψης αδειών για τις επιχειρήσεις
 • Κωδικοποίηση της νομοθεσίας 
 • Απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, ώστε να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα των φόρων 
 • Αμείλικτη πάταξη της διαφθοράς 
 • Επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, πολιτικής και διοικητικής 

Ιδρύεται αναπτυξιακή τράπεζα

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε την ίδρυση μιας αναπτυξιακής τράπεζας που θα συγκεντρώνει τους πόρους του δημοσίου, καθώς και από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Όπως είπε, με αυτό τον τρόπο θα περιοριστεί η γραφειοκρατία των μικρών δομών του δημοσίου.

Στις αρχικά της στάδια, η νέα τράπεζα θα λειτουργεί με δύο πυλώνες, είπε ο πρωθυπουργός

 1. Χρηματοδότηση περιφερειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής καθώς και έργων υποδομής
 2. Χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων 

«Η νέα τράπεζα θα βασιστεί στον ΕΤΕΑ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων» σημείωσε και προανήγγειλε την έναρξη εθνικής διαβούλευσης. 

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός μίλησε και για άλλες πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσεις ευκαιρίες για χρηματοδότηση επενδύσεων, όπως η συνεργασία του ελληνικού δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη. 

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, δε, ότι την πρόταση για συμμετοχή της Ελλάδας στα BRICS, η κυβέρνηση εξετάζει και θα εξετάσει με ενδιαφέρον.

Για τα «κόκκινα» δάνεια

Αναφέρθηκε και στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, λέγοντας πως είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, ενώ παρέθεσε και τα βασικά χαρακτηριστικά των ελληνικών προτάσεων επί του θέματος:

 • Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα και της εμπιστοσύνης οφειλετών και δανειστών.
 • Αποφυγή της εσκεμμένης χρεοκοπίας και κίνητρα στους συνεπείς αποπληρωτές.

Οι πρωτοβουλίες για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια θα ανακοινωθούν σύντομα, σημείωσε ο κ. Τσίπρας. 

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας ξεναγήθηκε στην έκθεση του ΣΕΒ.