current views are: 2

18 Μαΐου 2015
Δημοσίευση18:13

FT: Το σχέδιο του Γιουνκέρ δείχνει τις εντάσεις ανάμεσα στους δανειστές

Τις διαφορές Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ που καταδεικνύει το σχέδιο Γιουνκέρ υπογραμμίζουν οι Financial Times.

Δημοσίευση 18:13’
αρθρο-newpost

Τις διαφορές Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ που καταδεικνύει το σχέδιο Γιουνκέρ υπογραμμίζουν οι Financial Times.

Τις διαφορές στο «στρατόπεδο» των δανειστών της Ελλάδας καταδεικνύει το σχέδιο Γιουνκέρ, υπογραμμίζουν οι Financial Times.

Ο ανταποκτριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ κάνει αναφορά στο δημοσίευμα του «Βήματος» όπως και στη διάψευση και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως της Ανίκα Μπράιντχαρντ.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι το πιο ενδιαφέρον σημείο δεν είναι το πού βρίσκεται η διαπραγμάτευση αλλά οι εντάσεις μεταξύ Κομισιόν, Βερολίνου και ΔΝΤ.

«Δεν είναι μυστικό ότι η Κομισιόν βλέπει ΔΝΤ και Βερολίνο ανεξήγητα σκληρούς στις συνομιλίες Ελλάδας και Κομισιόν -συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Γιουνκέρ, προσπαθώντας να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Αθήνας και σκληρών για εβδομάδες. Δεν είναι μυστικό επίσης ότι πολλοί που συμμετέχουν στις συζητήσεις δεν είναι οικανοποιημένοι από τη στάση της Κομισιόν. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σχεδόν ανοικτά εκφράζει τη δυσφορία του που η Επιτροπή προσπάθησε να παρέμβει τον Φεβρουάριο εν αγνοία του, όταν όλοι προσπαθούσαν να πείσουν την Αθήνα για μία επέκταση του προγράμματος πριν αυτό λήξει» αναφέρεται.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η νέα προσπάθεια του Γιουνκέρ θα μπορούσε να προκαλέσει νέες αντεγκλήσεις αφού φαίνεται ότι κανείς από τους άλλους παίκτες ήξερε τι σχεδίαζε ο Γιουνκέρ.

«Είμαστε εμβρόντητοι» είπε χαρακτηριστικά αξιωματούχος που συμμετέχει στις επαφές προσθέτοντας, σύμφωνα με τους FT ότι δεν γνώριζαν για την πρόταση.

Το άρθρο συμπληρώνει ότι η Κομισιόν δεν έχει ιδιαίτερη επιτυχία σε παρόμοιες πρωτοβουλίες, υπενθυμίζοντας την ανεπιτυχή παρέμβαση του πρώην επιτρόπου Όλι Ρεν στην κυπριακή κρίση.

Το νέο έγγραφο του Γιουνκέρ πιθανώς να έχει παρόμοια μοίρα, αφού στο τέλος Eurogroup και ΔΝΤ -οι δύο οργανισμοί που θα πρέπει να δώσουν τα χρήματα- θα αποφασίσουν ποιοι θα είναι οι όροι προς την Ελλάδα για την εκταμίευση.

 


σχετικα αρθρα