Επίθεση προς τους δανειστές εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

«Οι δανειστές, πρέπει να αποδεχθούν ότι η Μνημονιακή λογική, (...) σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα, το χρέος και την μεγέθυνση του ΑΕΠ, απέτυχε στην περίπτωση της Ελλάδας και πρέπει να μπει στο περιθώριο» είπε ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις. 

Αναλύοντας τις προτάσεις της κυβέρνησης  ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως «προτείνουμε (...) να θέσουμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων σε επίπεδα που να συνάδουν με τον ρυθμό ανάπτυξης ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει την μακροδυναμική που απαιτείται ώστε να εξέλθει η κοινωνική μας οικονομία από το τέλμα, να αρχίσει για πρώτη φορά να αυξάνεται το ονομαστικό ΑΕΠ, και να αρχίσει να υποχωρεί πραγματικά το χρέος ως ποσοστό του ονομαστικού ΑΕΠ».

«Ο αντίλογος εδώ είναι ότι με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα δεν επιτυγχάνεται το ποσοστό χρέους που οι δανειστές κρίνουν ως το μέγιστο για να βγούμε στις αγορές. Ο αντίλογός μας στον αντίλογο αυτόν είναι απλός: Αν δεν εισακουστεί η πρότασή μας για χαμηλότερα πλεονάσματα, τότε το ποσοστό χρέους θα αυξηθεί όπως αυξανόταν τα τελευταία χρόνια καθώς οι στόχοι της οικονομικής μεγέθυνσης θα βουλιάξουν και πάλι στο τέλμα της ύφεσης. Στην παγίδα της λιτότητας» είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε:

Όσο για τον στόχο της εξόδου στις αγορές, αυτός θα επιτευχθεί μέσα από την μεγιστοποίηση των ρυθμών ανάπτυξης που θα φέρουν τα χαμηλότερα πλεονάσματα και βεβαίως την ορθολογικότερη διάρθρωση του χρέους μας.

Ανέλυσε τους πέντε άξονες για τη συμφωνία μετά τον Ιούνιο:

  • Εξορθολογισμός στη διάρθρωση του χρέους. «Προτείνουμε τη διαμεσολάβηση του ESM για να πληρώσει την ΕΚΤ και εμείς να πληρώσουμε σε βάθος χρόνου τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό» είπε αναφερόμενος, στα ομόλογα που δεν μπήκαν στο PSI πριν το 2012.
  • «Είναι προφανές πως χρειαζόμαστε επενδύσεις, και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας» είπε. Χρειαζόμαστε ένα λελογισμένο μείγμα αποκρατικοποιήσεων και κατοχής μεριδίου των περιουσιακών στοιχείων από το κράτος.
  • Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να απεγκλωβιστεί από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Για να γίνει αυτό, είπε, απαιτείται η δημιουργία εταιρείας δημόσιας διαχείρισής τους.
  • Καταπολέμηση της νέας μορφής φτώχειας. «Είμαστε αποφασισμένοι να επεκτείνουμε την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης σε συνεργασία με την Κομισιόν» είπε.
  • Κοινές προϋποθέσεις κλεισίματος του υπάρχοντος προγράμματος και του Νέου Συμβολαίου για την Ευρώπη. «Η μετάβαση από το μνημόνιο στο αναπτυξιακό πρόγραμμα προϋποθέτει μία συναίνεση από όλα τα μέρη» σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.