current views are: 1

18 Μαΐου 2015
Δημοσίευση20:35

Βαρουφάκης: Θέμα εβδομάδας η συμφωνία – Παιχνίδι ασφυξίας των δανειστών – Η πρόταση για το ΦΠΑ

«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας «Στον Ενικό» στο Star.

 

Δημοσίευση 20:35’
αρθρο-newpost

«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας «Στον Ενικό» στο Star.

 

«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας «Στον Ενικό» στο Star, σημειώνοντας ότι δεν ήταν ποτέ στην ατζέντα η ρήξη. Ασφαλιστικό, εργασιακά και δημοσιονομικό είναι τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης. Τι είπε ο ΥΠΟΙΚ για το ΦΠΑ.

Ερωτηθείς αν είναι θέμα 24ωρων η συμφωνία, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε «ας πούμε εβδομάδας». «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να πάμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «ποτέ δεν ήταν στην ατζέντα η ρήξη. H εντολή μας δεν είναι να κάνουμε ρήξη, αλλά διαπραγμάτευση. Αλλά αν δεν σκέφτεσαι να πεις όχι -δηλαδή ρήξη- δεν κάνεις διαπραγμάτευση. Δεν αποκλείουμε τη ρήξη για να μην την έχουμε».

Και σημείωσε ότι «δεν υπάρχει στο ραντάρ μας άλλο νόμισμα, αλλά ούτε και μία υπογραφή σε μία μη βιώσιμη συμφωνία».

Ο ΥΠΟΙΚ είπε ακόμα ότι είχαμε χρεοκοπία εντός Ευρωζώνης δύο φορές μέσα στο 2012. Εξήγησε ότι τότε ενεργοποιήθηκαν τα CDS, ακόμα και αν αυτό έγινε σε συμφωνία με τους εταίρους. 

«Έπρεπε να έχουμε λήξει τη διαπραγμάτευση στα μέσα Μαρτίου. Κάναμε μια σειρά από λελογισμένες προτάσεις, τις απέρριπτε η άλλη πλευρά και δεν κατέθετε δικές της. Δεν είμαστε έτοιμοι για ρήξη, αλλά δεν είναι έτοιμη και η άλλη πλευρά. Οι συνέπειες θα είναι τραγικές για όλους» σημείωσε.

«Η Ελλάδα και όχι η Ευρώπη εκμεταλλεύτηκε τη δημιουργική ασάφεια της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Η ανακοίνωση άλλαξε τα δεδομένα στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

«Στόχος μας δεν ήταν να πάρουμε την επόμενη δόση, αλλά να σταματήσουμε τη σκοτοδίνη, την κρίση ύφεσης χρέους. Δεν πιστεύουμε στο νυν υπέρ πάντων οι επόμενες δόσεις. Η έλλειψη ρευστότητας είναι επένδυση για να βγούμε από τη σκοτοδίνη» είπε ακόμη. 

«Μόλις κλείσει η διαπραγμάτευση θα αρχίσει να αναπνέει η ελληνική οικονομία» τόνισε.

O υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών και σημείωσε ότι «αν γίνει δημοψήφισμα θα είναι δημοψήφισμα για το ευρώ και είναι άδικο».

Ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 15% με τη χρήση κάρτας

Χαρακτήρισε ως ανόητο το ΦΠΑ στο 23%, μιλώντας για πρόταση στους δανειστές για δύο συντελεστές: 6,5% για τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία και 15% για όλα τα υπόλοιπα. Αν κάποιος δεν πληρώσει με πλαστικό χρήμα ο συντελεστής αυξάνεται κατά 3%.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι συζητείται να επιστρέφεται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου στις επιχειρήσεις που θα κόβουν αποδείξεις.

Tα αγκάθια της διαπραγμάτευσης

Ασφαλιστικό, εργασιακά και δημοσιονομικό είναι τα τρία αγκάθια της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη. Χαρακτήρισε μεγάλο αγκάθι το ασφαλιστικό, σημειώνοντας ότι το να κόβεις συντάξεις δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. 

«Πρέπει να υπάρξει μία τάξη στο θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεωνΔεν είναι δυνατόν να βγαίνει ένας τραπεζικός με παχυλή σύνταξη στα 57 του χρόνια, και να τον πληρώνει ο λαός, επειδή οι τράπεζες τον ώθησαν σε πρόωρη συνταξιοδότηση για να μην του πληρώνουν το μισθό» ανέφερε.

Πρέπει να γίνει εξορθολογισμός των ταμείων και να ελέγχεται η διαφυγή των εισφορών, είπε ο υπουργός υπογραμμίζοντας πως πρόταση της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση των πόρων από τις αποκρατικοποιήσεις, και η συγκρότηση μιας αναπτυξιακής τράπεζας, από την οποία και να τροφοδοτείται το ασφαλιστικό σύστημα.

Είπε ακόμη ότι «θέλουμε χειρουργική επέμβαση στο Ασφαλιστικό και όχι λογική του χασάπη». Στα εργασιακά οι δανειστές ζητούν ομαδικές πολύσεις, πρόσθεσε κάνοντας λόγο για απαράδεκτη εμμονή για την απορρύθμιση της αγορά εργασίας.

Προέχουν οι μισθοί και οι συντάξεις

«Οι μισθοί και οι συντάξεις είναι ιερές μεταβλητές» είπε προσθέτοντας ότι θα πληρωθούν κανονικά στο τέλος του μήνα. «Προέχουν μισθοί και συντάξεις. Προτιμώ να χρεοκοπήσω απέναντι στο ΔΝΤ παρά απέναντι στους μισθωτούς και κυρίως τους συνταξιούχους» υπογράμμισε.

«Εάν έχουμε δίλημμα να πληρώσουμε έναν δανειστή που αρνείται να συνάψει μία συμφωνία ή έναν συνταξιούχο, θα πληρώσουμε τον συνταξιούχο. Ευελπισούμε ότι θα πληρώσουμε και τους δύο» είπε ακόμη. 

«Την 12η Μαΐου ήμασταν έτοιμοι να μην πληρώσουμε. Αλλά ως διά μαγείας βρέθηκαν τα χρήματα του ΔΝΤ. Δεν θα χρεοκοπήσουμε» ανέφερε.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «ήρθε η ώρα οι δανειστές να σταματήσουν να παίζουν το παιχνίδι της ασφυξίας» και συμπλήρωσε ότι οι εταίροι μας «δεν είναι διατεθειμένοι να επαναλάβουν το πείραμα της Κύπρου».

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «η Ελλάδα είναι παράπλευρη απώλεια στην προσπάθεια του Μάριο Ντράγκι να σώσει την Ευρωζώνη».

«Ήταν επιβεβλημένο να υπάρξει συμφωνία εντός του Φεβρουαρίου. Εάν είχαμε απαιτήσει γραπτή διαβεβαίωση για χρηματοδότηση τον Φεβρουάριο, οι Ευρωπαίοι θα μας έλεγαν “όχι”» σημείωσε.

Διέψευσε την επιστολή Γιούνκερ

Σε ερώτηση για την επιστολή Γιούνκερ ο κ. Βαρουφάκης είοε:

Δεν ισχύει. Δεν έχουμε λάβει εμείς ένα τέτοιο κείμενο από την Κομισιόν και τον κ. Γιούνκερ, αν και πολλά από αυτά που περιλαμβάνει είναι προτάσεις της Ελλάδας. Φοβάμαι μήπως είναι κάποια προβοκάτσια για να κάψουν τις θέσεις μας. 

Εμπιστευτικές οι συζητήσεις με Σόιμπλε

Είπε ακόμη ότι έχει εξαιρετικές προσωπικές σχέσεις με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι έχουν συμφωνήσει να μην αποκαλύπτουν το περιεχόμενο των συζητήσεών τους.

Παράλληλα, αρνήθηκε ότι έχουν γίνει οργανωμένες προτάσεις για έξοδος της Ελλάδας για έξοδο από την Ευρωζώνη.

Για τις δηλώσεις Τσακαλώτου απάντησε:

Ο Ευκλείδης κι εγώ είμαστε αυτοκόλλητοι. Έχουμε μία κοινή πορεία, είμαστε φίλοι, σύντροφοι. Yπάρχει προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις, αλλά είμαστε μία ψυχή.

Και σημείωσε ότι «ο τρόπος που λειτουργεί η κυβέρνηση με γεμίζει με ικανοποίηση».

«Δεν πήγε η συμφωνία στη Βουλή γιατί δεν είχαμε νέο μνημόνιο» απάντησε, ερωτηθείς σχετικά. «Θα δούμε για το φόρο στους 500 πλουσιότερους Έλληνες, είναι και για επιχειρήσεις. Είναι υπό διαπραγμάτευση εντός της κυβέρνησης» είπε.

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε αποκρουστικό φόρο τον ΕΝΦΙΑ. «Θα προσπαθήσουμε να τον αλλάξουμε και φέτος. Όταν κλείσουμε τη διαπραγμάτευση θα ανατρέψουμε τις αδικίες στη φορολογία» σημείωσε.

Αν σκέφτηκε την παραίτηση απάντησε «ούτε μία φορά» ενώ όταν δέχθηκε πυρά είπε «τότε ήταν η χαρά μου να μην το σκέφτομαι».

Για τον Γιάννη Στουρνάρα είπε:

Είμαστε φίλοι με τον Γιάννη, έχουμε φάει ψωμί κι αλάτι μαζί. Υπάρχει όμως μία πολυτική διάσταση. Έχουμε όμως θεσμικές θέσεις, πρέπει να συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο του Συντάγματος. Στην πρώτη μου επίσκεψή στις ΗΠΑ, στο ΔΝΤ ήταν η πρώτη φορά που μου αναφέρθηκε η υπαρξη του λογαριασμού (σ.σ. με τα 700 εκατ.) και η συγκατάθεση από το Ταμείο μεταφέρθηκε στον διοικητή της ΤτΕ.

«Με εκνευρίζει το γεγονός ότι κάποιοι χρησιμοποιούν σύμβολα της ιστορίας, που είναι μειωτικό για την εθνική παράδοση. Δεν υπάρχει αλληγορία η οποία να μπορεί να σηκώσει το βάρος της κριτικής και να συγκρίνει εμάς με το Κούγκι» απάντησε ερωτηθείς σχετικά.


σχετικα αρθρα