Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Ενώ στο εσωτερικό του κόμματος άπαντες προβλέπουν... ραγδαίες εξελίξεις, όποια κι αν είναι η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, ο κ. Αντώνης Σαμαράς άνοιξε χθες την πόρτα της συνεννόησης με την κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβάλλει άρδην την πολιτική του και θα προχωρήσει σε μία έντιμη συμφωνία με τους εταίρους, χωρίς παράλληλα να ξηλώνει τις μεταρρυθμίσεις που προηγήθηκαν κατά τη γαλάζια περίοδο. 

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. βρίσκεται υπό εσωτερική και εξωτερική πίεση σχετικά με τη στάση του κόμματος έναντι μίας συμφωνίας, αν και η θέση που διατυπώνει ότι αυτή δεν μπορεί να γίνει, εκ προοιμίου, αποδεκτή είναι πολιτικά ισχυρή. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι με τους όρους που θέτει, παρά το γεγονός ότι είναι ιδεολογικά συμβατοί με τη Ν.Δ., ο κ. Σαμαράς περιγράφει τους λόγους της τελικής του άρνησης. Υπό την έννοια αυτή, η σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, ώρα 13:00, θα αποτελέσει το πρώτο crash – test για το κόμμα.

Ήδη ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, εκ των βασικών πυλώνων μετεκλογικής στήριξης του κ. Σαμαρά, έκανε λόγο για ζάλη των πολιτών από τις συνεχείς πιρουέτες και χαρακτήρισε ως λάθος το “όχι” του κόμματος το 2010. Σε γραμμή υπερψήφισης κινείται και η Όλγα Κεφαλογιάννη, επίσης μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση στελεχών όπως ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, που μέχρι τώρα αποφεύγει να εμπλακεί στη γαλάζια διελκυστίνδα. 

Εκτός του άτυπου αυτού οργάνου, σειρά στελεχών διατυπώνουν επίσης αντίστοιχες προσεγγίσεις, παραμένοντας παράλληλα σε στάση αμφισβήτησης του κ. Σαμαρά. 

Στη βάση της επίτευξης της συμφωνίας και της μετέπειτα στάσης της ΝΔ επ' αυτής οικοδομούνται και τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στο εσωτερικό του κόμματος. 

Αυτό, άλλωστε, ήταν και το συμπέρασμα της χθεσινής συγκέντρωσης των «βετεράνων» του κόμματος, στο θέατρο Χατζηχρήστου, μετά από πρωτοβουλία του Συνδέσμου 1974. Παρά τα -ήντα στις ηλικίες των παρευρισκομένων και τα πολλά άσπρα κεφάλια, η παρουσία σχεδόν 500 στελεχών δεν είναι αμελητέα σε τέτοιες εποχές ενώ το αίτημα για τη διεξαγωγή συνεδρίου επανένωσης και αναγέννησης της παράταξης εκφράστηκε ισχυρά. Από τη συγκέντρωση δεν έλειψαν οι αιχμές στην ηγετική ομάδα της ΝΔ (από τον Αγγ. Μοσχονά), οι επισημάνσεις για το ιδεολογικό της στίγμα (από τον πρ. Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Δ. Τσιγκούνη) αλλά και η πρόταση του Δημάρχου Φαλήρου Δ. Χατζηδάκη για λαμπαδηφορία μπροστά στο γραφείο του Κ. Καραμανλή ώστε να επανέλθει στην ηγεσία!

Η χθεσινή εκδήλωση μπορεί από μόνη να μην σηματοδοτεί κάτι ισχυρό, αν και ήταν πλήρως συγκρίσιμη σε συμμετοχή με τις επίσημες προσυνδιασκέψεις του κόμματος. Ωστόσο, δεδομένης της βούλησης των... βετεράνων να ανοίξουν το διάλογο, της βούλησής του να δώσουν τον πρώτο ρόλο στη νεώτερη γενιά και της διάθεσης των 40αρηδων να αξιοποιήσουν τις ανάλογος εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύνδεσμος 1974 στην περιφέρεια, δημιουργούνται προϋποθέσεις δημιουργίας πυρήνων πίεσης προς την ηγεσία. 

Την ίδια στιγμή, οι κορυφαίοι του κόμματος αναμένουν την έκβαση της διαπραγμάτευσης, ενώ επιχειρούν να αξιολογήσουν τις νέες ισορροπίες και στο εσωτερικό τους. Όπως, άλλωστε, έχει επισημάνει το Newpost, το ενδεχόμενο να βρεθούν στο ίδιο στρατόπεδο σειρά στελεχών εις ότι αφορά τη συμφωνία με τους εταίρους (σ.σ. όταν αυτή υπάρξει), ουδόλως σημαίνει ότι θα ευθυγραμμιστούν και για την επόμενη ημέρα στο κόμμα, εφόσον ανοίξει ο σχετικός διάλογος.