Σε δημοσίευμά τους οι Financial Times αναφέρονται στις αντίθετες εσωκομματικές φωνές μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι οι επικεφαλής της αριστερής πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για ρήξη με τους δανειστές προκαλώντας δημόσια τον Αλέξη Τσίπρα, την στιγμή που πλησιάζει σε συμφωνία. 

'Οπως αναφέρει το άρθρο: «Οι «επαναστάτες» είναι πέντε μέλη του πολιτικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ και της γενικής γραμματείας, οδηγούμενη από τον Γιάννη Μηλιό, έναν πρώην «σκιώδη» υπουργό οικονομικών.

H πρώτη τους κίνηση έγινε όταν το κόμμα ηρθε στην εξουσία τον περασμένο Ιανουάριο, όταν μέλη της αριστερής πλατφόρμας είχαν εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή τους στις οικονομικές επιλογές της κυβέρνησης, θέτοντας ακόμα και ζήτημα εξόδου από το ευρώ.

«'Εχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε κάτι που είναι προφανώς μια συμφωνία λιτότητας και στο να έρθουμε σε ρήξη με τους δανειστές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει το κόμμα της λιτότητας και αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει ένα μνημόνιο» τονίστηκε από τους «επαναστάτες» σε άρθρο σε μια αριστερή ιστοσελίδα. 

Οι σκληροπυρηνικοί του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους σε μια συμφωνία με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για αρκετές εβδομάδες. 

Το κείμενό τους, που πρόκειται να συζητηθεί σε συνεδρίαση τους σήμερα Τρίτη, αναφέρεται στην κλιμάκωση μιας εκστρατείας αντι-λιτότητας στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εάν διατηρηθεί μια πολιτική λιτότητας, θα μπορούσε να φέρει το κόμμα μπροστά σε μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία.

«Η μόνη μας επιλογή είναι η ρήξη με τους δανειστές, να ανασταλούν οι αποπληρωμές των δανείων, να επιβληθούν μέτρα για να περιοριστεί η ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων, να βάλουμε τράπεζες υπό κρατικό έλεγχο, να φορολογήσουμε το κεφάλαιο και να θεσπίσουμε την χρηματοδότηση μέτρων για την υποστήριξη των απλών ανθρώπων, ακόμη και να βγούμε από το ευρώ» ανέφερει το κείμενο.

«Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε συνομιλίες με τους διεθνείς πιστωτές της τους τελευταίους τέσσερις μήνες, προκειμένου να καταφέρουν να ξεκλειδώσουν 7,2 δισ. ευρώ σε μη εκταμιευθέντα κεφάλαια διάσωσης. Αλλά η πρόοδος είναι αργή και υπάρχουν διαφωνίες σε σχέση με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που οι πιστωτές ζητούν σε αντάλλαγμα για τα χρήματα» τονίζει το δημοσίευμα.

Ο Γιάννης Μηλιός, ένας βετεράνος Μαρξιστής οικονομολόγος, έχει οξύνει τα επιχειρηματά του κατά της λιτότητας από τότε που εκδιώχθηκε από την οικονομική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο παραμένει έναν σημαίνον μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. 

Ο Αλέξης τσίπρας επιμένει ότι θα πρέπει να εκπληρώσει την εντολή που του δόθηκε και να τερματίσει επτά χρόνια λιτότητας, διασφαλίζοντας ότι η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ

Αλλά ακόμη και κυρίαρχοι πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένης και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, της ισχυρής Πρόεδρου της Βουλής, έχουν επικρίνει την κυβέρνηση για την φαινομενική προθυμία της να συμβιβαστεί, παρά την επιμονή του πρωθυπουργού ότι οι «κόκκινες γραμμές» για τη μείωση των συντάξεων και την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας - και τα δύο μακροχρόνια αιτήματα από τους πιστωτές - δεν θα διαγραφούν» καταλήγει το δημοσίευμα.