«Η Ελλάδα είναι μετά από μήνες διαπραγματεύσεων κοντά σε συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ για την εκταμίευση της δόσης, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης» επισημαίνει σε σημερινό του δημοσίευμα το Spiegel, αναφερόμενο στην χθεσινή συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Η κυβέρνηση προσπαθεί εδώ και μήνες να εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση για να αποτρέψει το δημοψήφισμα. Τώρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης πιστεύει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε μια συμφωνία με τους πιστωτές της. «Νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά. Ίσως σε μια εβδομάδα» τόνισε ο υπουργός. 

'Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι δανειστές απαιτούν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γρήγορες μεταρρυθμίσεις και τότε θα εισρεύσει περισσότερο χρήμα στην χώρα. Ωστόσο, οι μέχρι τώρα δεσμεύσεις του πρωθυπουργού προς τους πιστωτές είναι ασαφείς

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επεσήμανε ότι όσο μικρότερη είναι η έκταση των μεταρρυθμίσεων, τόσο περισσότερο θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις, την στιγμή που χθες η Bundesbank προειδοποίησε για χρεοκοπία.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία, η κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει: ή θα πληρώσει τα χρέη της ή να πληρώσει τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. «Αν βρεθούμε σε αυτή την θέση, νομίζω ότι θα επιλέξουμε να εξοφλήσουμε τους πολίτες. 'Ομως νομίζω ότι μπορούμε να τα κάνουμε και τα δύο» υπογράμμισε ο υπουργός. 

Σύμφωνα, επίσης, με το δημοσίευμα, ο υπουργός απορρίπτει την ιδέα του δημοψηφίσματος σχετικα με την συμφωνία με τους δανειστές: «Θα ήταν άδικο να βάλουμε τους πολίτες να αποφασίσουν κάτι τέτοιο», ενώ επεσήμανε ότι δεν είναι μέσα στις σκέψεις της κυβέρνησης ένα παράλληλο νόμισμα