Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Πολύ κοντά σε όσα έχει συμφωνήσει η ελληνική πλευρά βρίσκει υπουργός που συμμετέχει στην πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης και με τον οποίο συνομίλησε το Newpost το κείμενο- πρόταση της Κομισιόν που είδε χθες το φως της δημοσιότητας μέσω του Βήματος.  

Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι το περιεχόμενο του σημειώματος που διακινήθηκε βρίσκει σε πολλά σημεία σύμφωνη την ελληνική κυβερνηση η οποία λογικά όπως εκτιμά δεν θα είχε ουσιαστικές αντιρρήσεις για να προχωρήσει μία τέτοια συμφωνία. Το Μαξίμου απέφυγε να επιβεβαιώσει την ύπαρξη της συμφωνίας κυρίως για να μην προκληθούν προβλήματα στο παρά πέντε της οριστικοποίησής της και περιορίστηκε να επιβεβαιώσει ότι "βρισκόμαστε πολύ κοντά".  

Το βέβαιο ειναι ότι κάτι κινείται , όπως φάνηκε και από τις αντιδράσεις του Βερολίνου που δεν ήταν αυτην την φορά απαξιωτικές ή απορριπτικές. Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από το βήμα του ΣΕΒ είπε ότι έχουμε μπει στην τελική ευθεία και ότι ο ίδιος είναι διατεθειμένος για τον συμβιβασμό. Αρκεί οι δανειστές να κατανόησουν ότι δεν γίνεται η κυβερνηση να προχωρήσει σε μια συμφωνία που θα λύνει προσωρινά το πρόβλημα της βιωσιμότητας αλλά να προωθήσουν λύση που θα κόψει τον γόρδιο δεσμό της ρευστότητας που η έλλειψη της στραγγαλίζει την ελληνική οικονομία.  

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες και προετοιμάζει το έδαφος για τη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας στο περιθώριο της οποίας θα δοκιμάσει να θέσει τους ηγέτες ενώπιον των ευθυνών τους για να δρομολογήσουν άμεσα μία συμφωνία που θα επιλύει το θέμα της ρευστότητας τουλάχιστον για μία διετία. Δεν αποκλείονται ως εκ τούτου επαφές με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όπως είχε γίνει στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αισιόδοξος και πιστεύει ότι η συμφωνία δεν θα αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα την κρίσιμη ώρα της ψηφοφορίας στη Βουλη. Ήδη οι τόνοι από την Αριστερή Πλατφόρμα έχουν πέσει και οι μεμονωμένοι βουλευτές που γκρινιάζουν δεν θεωρείται βέβαιο ότι έχουν αποφασίσει να παραδώσουν τη βουλευτική τους έδρα.