Για προσπάθεια αμφισβήτησης των χερσαίων συνόρων Ελλάδας- Αλβανίας από τα Τίρανα κάνουν λόγο διπλωματικές πηγές σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, με το έντονο διάβημα προς την Αθήνα την περασμένη εβδομάδα με το οποίο τα Τίρανα ζητούσαν τροποποίηση του προγράμματος ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, με τον ισχυρισμό ότι παραβιάζονται αλβανικά χωρικά ύδατα, θέτουν θέμα συνόρων και ζήτησαν και τους χάρτες των χερσαίων ερευνών στην Ηπειρο!

Αυτό, αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα με διπλωματικές και έγκριτες νομικές πηγές πρόκειται για προσπάθεια αμφισβήτησης των συνόρων ενώ από πολιτική άποψη είναι πράξη υψηλού ρίσκου για την Αλβανία και τις διμερείς σχέσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ιδίων πηγών, όλα αυτά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο κινείται το αλβανικό πολιτικό σύστημα, για να προβληθεί το όραμα της «Μεγάλης Αλβανίας».

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα προσθέτει ότι η υποψία ότι πίσω από τις κινήσεις των Τιράνων βρίσκεται η Τουρκία κυριαρχεί. Το νέο στοιχείο που δημιουργεί υποψίες ότι η Αγκυρα επιδιώκει τη δημιουργία μετώπου κατά της Ελλάδας είναι η συνάντηση του Ερντογάν με το κόμμα των Τσάμηδων, το PDIU, κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα. Η συνάντηση με το PDIU καμία άλλη ερμηνεία δεν έχει παρά την υποδαύλιση του «ζητήματος» των Τσάμηδων, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.