«Στις 5 Ιουνίου είναι η στιγμή της αλήθειας, πρέπει να πληρώσουμε 1,2 δισ. στο ΔΝΤ, αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν», δήλωσε ο Νίκος Φίλης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν χρήματα για μισθούς και συντάξεις, αυτά διασφαλίζουμε, δεν έχουμε να δώσουμε όμως στους άλλους έξω, ό,τι είχαμε το δώσαμε».

«Δεν είναι δυνατόν το πρόγραμμα το δανειακό να έχει μονομερώς σταματήσει, δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε δανεισμό με χρήματα από τον προϋπολογισμό. Οι δανειστές είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν τη δανειακή σύμβαση», πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού σχετικά με την κατάργηση του μνημονίου δια νόμου, εξηγώντας πως κάτι τέτοιο δεν γίνεται κατευθείαν, αλλά χρειάζεται αντικατάσταση του κομμάτι κομμάτι.

«Ο κ. Τσίπρας είχε πει ότι με ένα άρθρο θα καταργήσουμε το μνημόνιο και ο Σαμαράς είχε πει. Το μνημόνιο δεν είναι ούτε μερικές σελίδες που τις σκίζουμε ούτε το καταργούμε με ένα άρθρο, είναι ένα καθεστώς που πρέπει να το αντικαταστήσεις κομμάτι-κομμάτι», δήλωσε.

Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «μέτρα που θα προβλέπουν την ανάπτυξη και τη ρύθμιση του χρέους» και ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε μια συμφωνία που δεν θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση».

Οσον αφορά το χαμηλότερο πλεόνασμα επεσήμανε πως «είναι πολύ θετικό αν υπάρχει, σημαίνει λιγότερο σκληρή λιτότητα και μια πρόγευση της ρύθμισης του χρέους, γιατί τα λεφτά του πλεονάσματος θα πηγαίνουν κατευθείαν στην τσέπη των πιστωτών».

Καταλήγοντας εξέφρασε την πεποίθησή του πως «όποια συμφωνία φέρει η κυβέρνηση, θα ψηφιστεί από την ΚΟ».