«Ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε μία συμφωνία», δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Μιλώντας στον Real Fm, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε:

Αυτό σίγουρα δεν εξαρτάται μόνο από τη δική μας πλευρά. Όπως ξέρετε, σε μία διαπραγμάτευση όταν λαμβάνει χώρα, αυτό θέλει συμφωνία από όλα τα μέρη τα οποία παίρνουν μέρος σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Εμείς πιστεύουμε πάντως, ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος. Ότι έχουμε μπει στην ουσία, στις ράγες, στην κατεύθυνση προς μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, και έχουμε προχωρήσει αρκετά πάνω σε αυτές τις ράγες…

«Επομένως εγώ, θα μπορούσα να σας το προσδιορίσω χρονικά, λέγοντάς σας ότι ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να φτάσουμε σε μια συμφωνία», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη «διαπραγμάτευση» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε:

Καταρχήν να σα πω ότι το θεωρώ εξαιρετικά γόνιμο. Και αυτό θα σας το έλεγα αν με ρωτούσατε και στο παρελθόν, όταν ήμασταν αξιωματική αντιπολίτευση, ή ακόμα πιο παλιά… Για εμάς ήταν πάντα μία γόνιμη διαδικασία ο πλουραλισμός των απόψεων, όταν όμως φυσικά καταλήγουν και στο να είναι εποικοδομητικές αυτές οι διαφωνίες και να βοηθάνε στην υλοποίηση των αποφάσεων.

Εγώ πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα και θα σας εξηγήσω γιατί. Γιατί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να δεχτεί μία συμφωνία η οποία θα εκφεύγει από το πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει στις 25 Γενάρη. Δεν θα φέρει δηλαδή στην Κ.Ο. μία συμφωνία με την οποία θα νιώθει κάποιο μέλος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον εαυτό του ή να βάλει τον εαυτό του, να ψηφίσει υπέρ μιας τέτοιας συμφωνίας. Κι αυτό είναι κάτι για το οποίο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί, και να είστε σίγουρος κι εσείς κ. Χατζηνικολάου αλλά και οι ακροατές μας ότι τέτοια θα είναι τα χαρακτηριστικά μιας συμφωνίας. 

Ο κ. Σακελλαρίδης είπε ακόμη ότι «όταν έρθει η συμφωνία θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά που στην ουσία θα ικανοποιούν το σώμα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ». 

Ερωτηθείς σχετικά με το αν είναι ακόμα στο τραπέζι το δημοψήφισμα, ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε:

Εμείς έχουμε πάρει τη λαϊκή εντολή και την έχουμε πάρει και σχετικά νωρίς, δηλαδή δεν έχει ξεθωριάσει η λαϊκή εντολή που έχουμε πάρει. Κάτι το οποίο στην ουσία επικυρώνεται και από τις δημοσκοπήσεις τις οποίες βλέπουμε. Μάλλον ενισχύεται η λαϊκή εντολή αυτή. Και είχαμε πάρει μια λαϊκή εντολή βασισμένη σε ένα δημοψηφισματικού τύπου ερώτημα: ‘Θέλετε το πρόγραμμα το οποίο προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή θέλετε το πρόγραμμα που προωθεί η ΝΔ του κ. Σαμαρά;’. Και ο λαός επέλεξε με το ποσοστό που μας επέλεξε τη μία απάντηση. Επομένως έχουμε τα καύσιμα να συνεχίσουμε βασισμένοι σε αυτή τη λαϊκή εντολή που έχουμε πάρει. Σε καμία περίπτωση όμως δεν φοβόμαστε τη λαϊκή εντολή και δεν φοβόμαστε τη λαϊκή έκφραση. Επειδή πιστεύουμε όμως ότι η συμφωνία η οποία θα έρθει, θα κινείται μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπως σας είπα και πριν, δεν θα χρειαστεί πιστεύω εν τέλει.

Στην ερώτηση, αν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είχε στηριχτεί στη λανθασμένη εκτίμηση ότι μπορεί η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα λεφτά του ΤΧΣ, που αποδείχθηκε ότι δεν ήταν διαθέσιμα για το σκοπό αυτό, και αν, επομένως το πρόγραμμα πάει οριστικά στις καλένδες, ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε: «Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν πάει στις καλένδες, σε καμία περίπτωση. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης έχει αρχίσει και υλοποιείται».

Στη επισήμανση ότι έχει αρχίσει να υλοποιείται σε πολύ μικρό ποσοστό, ο κ. Σακελλαρίδης αντέτεινε ότι είναι πολύ μικρό και το χρονικό διάστημα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, και συνέχισε λέγοντας:

Είχαν γίνει εκτιμήσεις. Σε άλλες εκτιμήσεις έχουμε πέσει μέσα, σε κάποιες άλλες υπάρχουν προβλήματα. Προφανώς το ζήτημα αυτό της αξιοποίησης των πόρων του ΤΧΣ μέσα σε αυτό το πρώτο τετράμηνο δεν έχει καταστεί δυνατόν. Μην αποκλείετε όμως ότι μπορεί μελλοντικά να αποτελέσει και έναν πυλώνα… ότι θα μπορούν να βρεθούν χρήματα και μέσα από την αξιοποίηση αυτών των κεφαλαίων του ΤΧΣ το οποίο έχει περάσει τώρα στον ESM. Μέχρι στιγμής δεν έχει σταθεί δυνατόν. Μην αποκλείουμε όμως ότι μελλοντικά μπορούν να αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα σε μία τέτοια κατεύθυνση όπως περιγραφόταν στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.