Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των υπολοίπων κομματικών οργάνων στην περίπτωση μιας πιθανής συμφωνίας, αποφάσισε το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ υπό τον Αντώνη Σαμαρά.

Μάλιστα σε ανακοίνωση που εκδόθηκε έπειτα από ομόφωνη απόφαση των γαλάζιων στελεχών αναφέρεται πως «η ΝΔ και τα εκλεγμένα της όργανα θα αποφασίσουν για την έξοδο της χώρας από τη σημερινή κρίση με μόνο κριτήριο το συμφέρον του ελληνικού λαού». 

«Για άλλη μια φορά τονίζουμε ότι η καθυστέρηση στη σύναψη συμφωνίας έχει μεγάλο κόστος για τη χώρα και τον λαό και πρέπει η εκκρεμότητα να ολοκληρωθεί άμεσα», τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση, όπου ξεκαθαρίζεται ότι «η ΝΔ ως η κατ' εξοχήν ευρωπαϊκή παράταξη της πατρίδας μας είναι λογικό ότι δεν μπορεί να εκφράσει άποψη επί μιας ανύπαρκτης ακόμα συμφωνίας, για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του μνημονίου μεταξύ της κυβέρνησης και τρόικας».

«Είναι επίσης σαφές ότι η ΝΔ στηρίζει πολιτικές που προωθούν την ανάπτυξη ενισχύουν την παραγωγικότητα, τις θέσεις εργασίας που σήμερα απειλούνται από την ανεύθυνη και ασυνάρτητη πολιτική της κυβέρνησης» καταλήγει η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Όλγα Κεφαλογιάννη τάχθηκε μεν υπέρ της συμφωνίας, ωστόσο ξεκαθάρισε οτι «θα πρέπει να τη δούμε και να την κρίνουμε και επίσης να ακουστούν οι βουλευτές». Με τη θέση αυτή συντάχθηκε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε την πάγια άποψη του οτι «πρέπει η συμφωνία να ψηφιστεί, καθως ακόμη και μια μέτρια συμφωνία ειναι κάλυψη απο τη μη συμφωνία». Αυτό ωστόσο, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, δεν αφαιρεί απο τον ίδιο ως πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά και στη ΝΔ, το δικαίωμα να ακούν κριτική στην κυβερνηση για την υπερφορολόγηση των πολιτών, προκειμένου να μεγαλώσει το κράτος.

Από τη Λεωφόρο Συγγρού, τονίζουν τη φράση «να ακουστούν οι βουλευτές», καθώς έχει ιδιαίτερη σημασία με αρκετά κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας και ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης να έχουν ζητήσει η αποφαση για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συμφωνία, να ληφθεί από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε συνεδρίαση του Οργάνου.

Ο κ. Σαμαράς πάντως δίνοντας το στίγμα της ΝΔ επί της συμφωνίας, χθες από την ετήσια συνεδρίαση του ΣΕΒ, επανέλαβε ότι «δεν θα κλείσουμε την πόρτα στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης, θα κάνουμε το εθνικό μας καθήκον, δεν θα κάνουμε τα ίδια», σημειώνοντας ωστόσο ότι η ΝΔ είναι αντιπολίτευση και όχι δεκανίκι της κυβέρνησης, η οποία δεν μπορεί να πείσει ακόμα και δικούς της. «Κάποιοι μας συμβουλεύουν να δεσμευτούμε ότι θα ψηφίσουμε κάτι που ακόμα δεν είδαμε. Αν δεν τα ψηφίσουν οι ίδιοι οι κυβερνητικοί βουλευτές πως θα εφαρμοστούν; Αυτό είναι ο ορισμός της ακυβερνησίας» διευκρίνισε.

Ήδη πάντως βουλευτές όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει πει δημόσια, πως αν η συμφωνία υπερψηφιστεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από το κυβερνητικό στρατόπεδο 13 βουλευτες καταψηφίσουν, τότε υπάρχει θεμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση.