«Ενώ η Ελλάδα τονίζει ότι η συμφωνία είναι κοντά, η χώρα έχει αρκετά χρήματα για να διαρκέσουν για εβδομάδες, ακόμα και για δύο μήνες» αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg με τίτλο «Τα οικονομικά της Ελλάδας μπορούν να αντέξουν περισσότερο απ' όσο νομίζετε». 

'Οπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα: «Η Ελλάδα θα αγωνιστεί μέσα στον Ιούνιο, προτού ξεμείνει από χρήματα στις αρχές Ιουλίου. Αυτή είναι η διαπίστωση των οικονομολόγων που τονίζουν ότι οι 'Ελληνες έχουν άρκετο ρευστο για να διατηρήσουν τα επείγοντα από την ΕΚΤ για άλλες οκτώ εβδομάδες, όσο οι αρχές δεν θα σφίξουν τους όρους της ρευστότητας, ενώ τα έσοδα από την φορολογία μπορούν να είναι αρκετά για να κρατήσουν στην κυβέρνηση στην επιφάνεια για περίπου τον ίδιο χρόνο, τονίζουν οι οικονομολόγοι Τζέιμι Μιούρεϊ και Ντέιβιντ Πάουελ.

Η δόση των 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ μπορεί να είναι το τέλος του δρόμου. «Είναι τεράστια» τόνισε ο Μιούρει. «Μπορεί να γλιτώσουν τον Ιούνιο, όμως ο Ιουλιος φαίνεται πολύ δύσκολος καταλήγει ο οικονομολόγος. 

'Οπως τονίζει το δημοσίευμα, «κανείς εκτός από τους έλληνες αξιωματούχους δεν γνωρίζει πόσο ρευστό έχει αφήσει στα ταμεία η κυβέρνηση, αλλά η αυξανόμενη απεγνωσμένη προσπάθεια για να γίνουν οι πληρωμές αποδεικνύει ότι δεν είναι πολλά. 

Kι ενώ πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αμφισβητούν τις ελληνικές διαβεβαιώσεις ότι η συμφωνία είναι κοντά, η μοίρα της χώρας στις επόμενες εβδομάδες θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσα χρήματα μπορεί να συγκεντρώσει η κυβέρνηση από την εσωτερική οικονομία. 

Σύμφωνα, πάντως, με το άρθρο, το φορολογικό εισόδημα της Ελλάδας αυξήθηκε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, συγκρινόμενο με τους ίδιους μήνες το 2014. 

Σημαντικές ημερομηνίες στο ελληνικό ζήτημα:

 5 Ιουνίου: 300 εκατ. ευρώ πληρωμή στο ΔΝΤ

12 Ιουνίου : Επαναχρηματοδότηση 3,6 δισ. ευρώ εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου και 340 εκατ. ευρώ χρέος στο ΔΝΤ

16 Ιουνίου: 566 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ

18 Ιουνίου: Συνάντηση Ευρωπαίων υπουργών οικονομικών στο Λουξεμβούργο 

19 Ιουνίου: Επαναχρηματοδότηση 1,6 δισ. ευρώ εντόκων γραμματίων, 340 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, 85 εκατ. ευρώ πληρωμή τόκων στην ΕΚΤ

25-26 Ιουνίου: Συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. 

 
TAGS