Την κατάργηση του ΦΠΑ σε ολόκληρη την Ευρώπη πρότεινε ο Μανώλης Γλέζος, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τους Κανόνες του ΦΠΑ στο Στρασβούργο.

Παίρνοντας τον λόγο στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και αναφερόμενος στους Κανόνες του ΦΠΑ όσον αφορά ψηφιακές υπηρεσίες, βιβλία και έγγραφα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε:

Όσα άκουσα εδώ αποτελούν ημίμετρα, γι’ αυτό ζητάω την κατάργηση του ΦΠΑ σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θέλω πολύ σύντομα να εξηγήσω τους λόγους. Γνωρίζετε ότι ο ΦΠΑ ανήκει στους έμμεσους και όχι στους άμεσους φόρους. Οι έμμεσοι φόροι είναι πάντα άδικοι και σε βάρος του λαού.

Αλλά ας δούμε στην πραγματικότητα τι είναι ο ΦΠΑ. Πρόκειται για Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Προστιθέμενης Αξίας σε τι; Όταν αγοράζεις ένα βιβλίο, προσθέτεις αξία επειδή είσαι ο νέος αναγνώστης; Για σκεφτείτε το αυτό. Όταν καταναλώνεις ένα προϊόν, αυτό σημαίνει ότι προσθέτεις αξία σ’ αυτό το προϊόν;

«Πρόκειται για μια φορολογία σε βάρος των καταναλωτών, σε βάρος των λαών και των πολιτών και όχι σε βάρος του κεφαλαίου. Γι’ αυτό προτείνω την κατάργησή του», κατέληξε ο κ. Γλέζος.