Επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων ζητούν Ευρωπαίοι και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την Αθήνα, αφού παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν πρόοδο στις επαφές χτυπούν «καμπανάκι» για την ανάγκη άμεσης συμφωνίας.

Η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο διαμήνυσαν ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαπραγμάτευση μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών. «Θα συναντήσουμε τον Πρωθυπουργό Τσίπρα στην Ρίγα (στην Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης της ΕΕ) και θα δούμε τότε αν θα δοθεί η δυνατότητα για συνομιλίες. Οι συνομιλίες πρέπει βεβαίως να επιταχυνθούν. Επιθυμούμε να γίνει ουσιαστική πρόοδος στο πλαίσιο στο οποίο λαμβάνονται αποφάσεις, όπως στο Brussels Group, διότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου προβλέπει να υπάρχει πρόγραμμα ως το τέλος Μαϊου και αυτό ειναι απαραίτητο, καθώς η παράταση τελειώνει στο τέλος Ιουνίου. Όλοι ενδιαφερόμαστε να ολοκληρώσουμε ως το τέλος Μαϊου. Όταν θα του μιλήσουμε, σίγουρα θα το θέσουμε», δήλωσε η κυρία Μέρκελ.

Την ώρα, πάντως, που η γερμανίδα καγκελάριος έκανε πολιτικό «μασάζ» στους βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος ενόψει της συμφωνίας με την Ελλάδα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βολφγκανγκ Σόιμπλε τόνιζε ότι «οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα προχωρούν πολύ αργά» και παρά την πρόοδο σε συγκεκριμένους τομείς, «δεν έχει υπάρξει κάποιος άλμα προς τα εμπρός».

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, από την πλευρά της μπορεί να μίλησε για «πρόοδο», σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές πλησιάζουν σε συμφωνία, ωστόσο υπογράμμισε ότι «είναι ξεκάθαρο πως η θέση της Ελλάδας είναι δύσκολη». Σημείωσε ακόμη ότι ότι η Αθήνα έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, τις οποίες οφείλει να εκπληρώσει, ασχέτως του ποιος έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι «δεν είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της κατά τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας».