Σε σημαντικό «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης εξελίσσεται ο ΦΠΑ με τους δανειστές να έχουν ενστάσεις για την ελληνική πρόταση.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, αφού όπως είπε, οι δανειστές δεν δέχονται τις δύο κλίμακες,  σημειώνοντας ότι «θα πάμε σε άλλη φόρμουλα».

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι η πρόταση της κυβέρνησης στον τομέα του ΦΠΑ αναφορικά με τη θεσμοθέτηση χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή με τη χρήση καρτών, ανέφερε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ερωτηθείς σχετικά με ενστάσεις.

Η ίδια πηγή επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό συνεχίζονται και επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει καινοτόμες προτάσεις.

Για το θέμα τοποθετήθηκε νωρίτερα και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Επισήμως τα ποσοστά δεν ανακοινώθηκαν επακριβώς», δήλωσε στον ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό RTL.

Για το εάν είναι αλήθεια ότι η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ κάνουν έκκληση για έναν υψηλότερο και έναν χαμηλότερο ΦΠΑ στην Ελλάδα, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε:

Είναι όμως αλήθεια ότι διεξάγονται συζητήσεις με τους Έλληνες για την προσαρμογή του ΦΠΑ, με σκοπό την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Ο τουρισμός είναι ένας μεγάλος και σημαντικός τομέας στην Ελλάδα και εκεί χάνονται ακόμη πολλά έσοδα, επειδή δεν πληρώνουν ΦΠΑ. Ως προς αυτό γίνονται διαπραγματεύσεις επί του παρόντος.

«Εμείς αποβλέπουμε με αυτό τον τρόπο στην οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, ώστε να την βοηθήσουμε να σταθεί εκ νέου στα πόδια της», κατέληξε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Yπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του «στον Ενικό» ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης ότι η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 15% για συναλλαγές που γίνονται με τη χρήση πλαστικού χρήματος και 6,5% για φάρμακα, τρόφιμα, βιβλία, εφημερίδες και ορισμένα άλλα βασικά είδη. Αν η συναλλαγή γίνεται με μετρητά, ο ενιαίος συντελεστής θα αυξάνεται στο 18%. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι συζητείται να επιστρέφεται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου στις επιχειρήσεις που θα κόβουν αποδείξεις.