Τη θέση της κυβέρνησης για ενιαία συμφωνία με τους εταίρους επαναλαμβάνουν κύκλοι από την κυβέρνηση.

Όπως αναφέρουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, το γεγονός αυτό έχει κατ' επανάληψη τονίσει και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και παραθέτουν το σχετικό απόσπασμα στην χθεσινή ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

Όπως είχε τονίσει ο πρωθυπουργός, με την συμφωνία η κυβέρνηση δεν επιδιώκει «απλώς μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική ανάσα» αλλά να αντιμετωπιστεί «μέσο και μακροπρόθεσμα το χρηματοδοτικό πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου έως ότου βγούμε με ασφάλεια στις αγορές».

Σε καμία περίπτωση, δηλαδή, η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται μια συμφωνία σε δύο ή τρεις φάσεις προκειμένου να εξασφαλίσει προσωρινά την πληρωμή κάποιας δόσης αναφέρουν πηγές από το Μαξίμου.

Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν ότι «αυτή η λογική, που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου, οδηγεί συνεχώς σε νέα μέτρα και ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία».

Αντίθετα, ανέφεραν από το Μέγαρο Μαξίμου «η κυβέρνηση με την ενιαία συμφωνία επιδιώκει να τερματιστεί η λιτότητα, να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να ανοίξει η προοπτική ανάπτυξης για την χώρα».

Ταυτόχρονα, οι ίδιοι κύκλοι επανέλαβαν τις προϋποθέσεις της κυβέρνησης για τη συμφωνία:

  • Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπάσουμε το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.
  • Να μην έχουμε δεσμεύσεις, υποχρεώσεις για νέες περικοπές. Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα, δηλαδή, που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.
  • Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα προηγούμενα.
  • Ισχυρό Πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες».

Το Μέγαρο Μαξίμου προχώρησε σε αυτές τις διευκρινίσεις, σε συνέχεια των πληροφοριών που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την ενημέρωση που είχε κάνει ο πρωθυπουργός για τις διαπραγματεύσεις κατά τη συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ .