current views are: 1

19 Μαΐου 2015
Δημοσίευση20:16

Εν μέσω του διχασμού για τη συμφωνία η ΝΔ καταποντίζεται δημοσκοπικά

Ασαφές πολιτικό στίγμα εκπέμπει η ΝΔ για τη στάση της έναντι μια ενδεχόμενης συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών, ενώ στο εσωτερικό της διεξάγεται μάχη για την τελική απόφαση, σε σημείο να επιστρέφει το κόμμα στην περίοδο του δεύτερου μνημονίου το Φεβρουάριο του 2012.

Δημοσίευση 20:16’
αρθρο-newpost

Ασαφές πολιτικό στίγμα εκπέμπει η ΝΔ για τη στάση της έναντι μια ενδεχόμενης συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών, ενώ στο εσωτερικό της διεξάγεται μάχη για την τελική απόφαση, σε σημείο να επιστρέφει το κόμμα στην περίοδο του δεύτερου μνημονίου το Φεβρουάριο του 2012.

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Ασαφές πολιτικό στίγμα εκπέμπει η Νέα Δημοκρατία για τη στάση της έναντι μια ενδεχόμενης συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών, ενώ στο εσωτερικό της διεξάγεται μάχη για την τελική απόφαση, σε σημείο να επιστρέφει το κόμμα στην περίοδο του δεύτερου μνημονίου το Φεβρουάριο του 2012.

Παράλληλα, συμβαίνει το εξής αντιφατικό: Από τη μια η ηγεσία της ΝΔ ζητεί να υπάρξει ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μια νέα συμφωνία και από την διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι έρχεται νέο σκληρότερο μνημόνιο και δεν μπορεί να το ψηφίσει.

Απέναντι στην αρχίζουν να εκδηλώνονται οι πρώτες αντιστάσεις, με το δεύτερο καίριο κτύπημα να προήλθε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς είχε προηγηθεί η Ντόρα Μπακογιάννη που ήταν η πρώτη που σήκωσε το δόρυ κατά της ηγεσίας.

Την ίδια στιγμή, η έλλειψη κοινής στρατηγικής και ενιαίας γραμμής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα και δίνεται η εικόνα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι βαθύτατα διχασμένη.

Και αυτό διότι από τη μια πλευρά, η ηγεσία της ΝΔ πιέζει να επιταχύνει η κυβέρνηση για να υπάρξει συμφωνία, την οποία όμως προσανατολίζεται να μην ψηφίσει και από την άλλη πλευρά υπάρχει μεγάλος αριθμός βουλευτών που υπεραμύνεται της στήριξης της στήριξης της συμφωνίας.

Δεν είναι τυχαίο, ότι ήδη κυκλοφορούν σενάρια για ενδεχόμενη διάσπαση της ΝΔ και πολλοί μιλάνε για τουλάχιστον 40 βουλευτές από τους 76 που προσανατολίζονται να ψηφίσουν τη συμφωνία, η ψήφιση της οποίας θα αποτελέσει και την απαρχή εσωκομματικών εξελίξεων στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Η Συγγρού εμμένει στη γραμμή ότι δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση για μια συμφωνία που δεν είναι γνωστή και δεν είναι σαφές και το περιεχόμενό της. Αυτό το είπε και στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ ο Αντώντης Σαμαράς, αλλά και στις κλειστές συνάξεις της ηγετικής ομάδας δεν έχει άλλη άποψη, αν και εκεί είναι πιο προωθημένος και μιλά για άκρως μνημονιακή συμφωνία που έρχεται…

Ο ίδιος, ανεξάρτητα από τις παρενέργειες που μπορεί να έχει η καταψήφιση, φέρεται να κλίνει προς το όχι, σε μια χρονική στιγμή που τα δημοσκοπικά ποσοστά είναι πάρα πολύ αρνητικά για τη ΝΔ, η οποία στην τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για το ΣΚΑΪ ήταν στο 15,5%.

Εν μέσω του διχασμού για τη συμφωνία, στη ΝΔ είναι εμφανές ότι συνυπάρχουν, ακόμα, δυο κόσμοι στο εσωτερικό της για μια σειρά ζητημάτων και το ερώτημα είναι μέχρι πότε…


σχετικα αρθρα