Σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας με τίτλο  «Η Ελλάδα θέλει μεταρρυθμίσεις χωρίς χρήματα και μπορεί να το πετύχει» θέλει την χώρα να είναι κοντά σε συμφωνία και την ΕΕ έτοιμη να κάνει νέους συμβιβασμούς.

 

«Τώρα μόνο μια δύναμη μπορεί να εμποδίσει την Ελλάδα να πάρει περισσότερα χρήματα χωρίς να δωσει τίποτα ως αντάλλαγμα» τονίζεται στο άρθρο, στο οποίο επίσης αναφέρεται ότι αυτό είναι πιθανό δεδoμένου ότι ο σκληρός πυρήνας της ευρω-ομάδας θέλει την Ελλάδα να παρουσιάσει ένα σκληρό πακέτο μεταρρυθμίσεων, τα οποία η κυβέρνηση του Τσίπρα θα ζητήσει να ψηφιστούν σε δημοψήφισμα. 

Με την ιδέα του δημοψηφίσματος φαίνεται πως είναι σύμφωνος και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Από την άλλη πλευρά, οι 'Ελληνες ισχυρίζονται ότι αυτή την εβδομάδα μπορεί να υπάρξει συμφωνία. Χωρίς μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και περικομμένους μισθούς. «Take it or leave it» τονίζεται στο δημοσίευμα. 

Σύμφωνα με το άρθρο, μετά από μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων και ελάχιστη πρόοδο, δεν μπορεί κανείς να πει εύκολα σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματευτές. Ο έλληνας υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης βλέπει την συμφωνία να είναι κοντά, όπως ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξή του. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, βλέπει πρόοδο στις συνομιλίες, αλλά κάποια μέλη της δεν είναι τόσο αισιόδοξα.

Το δημοσίευμα, επίσης, κάνει για λόγο για «ελπίδα που υπάρχει στην Αθήνα», αφού ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι μπορεί να υπάρχει συμφωνία χωρίς να χρειαστεί να κάνει πίσω σε θέματα που δεν θα ήθελε να κάνει παραχωρήσεις όπως οι συντάξεις και οι περικοπές των μισθών. 

«Είναι όμως αρκετό αυτό για σώσει τους έλληνες και να τους κρατήσει στην Ευρωζώνη;» αναρωτιέται ο συντάκτης του δημοσιεύματος. Και απαντά ότι «ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι είναι αρκετό».