Με την έκφραση της λύπης της για τον 'Ακη Τσοχατζόπουλο αλλά και για το ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε την κατάθεση της στη δίκη του πρώην υπουργού για τις παράνομες αμοιβές από εξοπλιστικά προγράμματα η κυρία Βάσω Παπανδρέου.

Η μάρτυρας, πρώην υπουργός, χωρίς να κοιτάξει τον άλλοτε σύντροφό της στο ΠΑΣΟΚ που καθόταν στο εδώλιο, ανέφερε εξεταζόμενη από την Πολιτική Αγωγή πως δεν ξέρει μεν αν όντως δωροδοκήθηκε ο κατηγορούμενος και επικαλούμενη αποφάσεις της γερμανικής Δικαιοσύνης συμπλήρωσε πως μερικά πράγματα αποδεικνύονται και αποδείχθηκαν. Τόνισε επίσης πως "αυτό που ξέρω είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πληρώσει πολύ ακριβά την υπόθεση Τσοχατζόπουλου. Λίγο πριν είχε αναφέρει πως την «μίζα» δεν την πληρώνει η εταιρεία την μίζα την πληρώνουμε εμείς οι φορολογούμενοι.

Σε ερώτηση της υπεράσπισης του κ. Τσοχατζόπουλου αν αιφνιδιάστηκε με την υπόθεση της δωροδοκίας η πρώην υπουργός απάντησε: «Αιφνιδιάστηκα. Αν είναι αλήθεια όλα αυτά γίνομαι έξω φρενών. Γιατί εγώ έδωσα όλη μου την ζωή όπως και ο λαός. Όταν βλέπεις ότι καταρρέει όλη σου η ζωή είναι πολύ σημαντικό. Αν αληθεύουν όλα αυτά είναι φρικιαστικά. Όλη η πρωτόδικη απόφαση κάπου στηρίχθηκε, εκτός κι αν έχουμε Δικαιοσύνη για πέταμα. Εάν τότε ήξερα ότι υπήρχαν μίζες προφανώς και δεν θα το ψήφιζα».

Οι διάλογοι

Απαντώντας στην τοποθέτηση και στις ευχαριστίες που θέλησε να της εκφράσει ο ίδιος ο κατηγορούμενος γιατί ήρθε στο δικαστήριο, η κ. Παπανδρέου που και πάλι απέφυγε να τον κοιτάξει του είπε σε αυστηρό τόνο:

- Β. Παπανδρέου: Κύριε Τσοχατζόπουλε δεν κατηγορείστε για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, ούτε για τη διαδικασία, αλλά για δωροδοκία...

- Α. Τσοχατζόπουλος: Αυτό είναι άλλο θέμα...

- Β. Παπανδρέου: Για την υλοποίηση (σσ των συμβάσεων) κατηγορείστε.

- Α. Τσοχατζόπουλος: Εγώ έχω άλλη άποψη , καμία δωροδοκία δεν υπήρξε. 

- Β. Παπανδρέου: Μακάρι να είναι ψέματα. Λυπάμαι πάρα πολύ για εσένα και το ΠΑΣΟΚ, λυπάμαι αφάνταστα.

Γιάννος Παπαντωνίου: Εκτίναξη ρεκόρ των δαπανών του ΥΕΘΑ- Καμία δωροδοκία στα ΤΟΡ-Μ1

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε μετά την κ. Παπανδρέου ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου ο οποίος είχε διαδεχθεί τον 'Ακη Τσοχατζόπουλο στο υπουργείο Άμυνας. Ο μάρτυρας χαρακτήρισε την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση για τον πρώην υπουργό και συγκατηγορουμένους του «φοβερή και συνταρακτική» συμπληρώνοντας πως αν και δεν έχει τελεσιδικήσει η υπόθεση, έχει ειδικό βάρος η πρώτη απόφαση.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, όταν διαδέχθηκε τον κ. Τσοχατζόπουλο στο ΥΕΘΑ αντιμετώπισε τεράστια εκτίναξη των δαπανών σε σημείο τόσο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είχαμε παγκόσμιο ρεκόρ μαζί με το Ισραήλ και την Αμερική. Υπήρχε μεγάλο άνοιγμα σε εξοπλισμούς , το οποίο όπως σωστά μου είπε ο κ. Σημίτης έπρεπε να κοπεί. Για τον λόγο αυτό όταν ανέλαβα το ΥΕΘΑ εισηγήθηκα δραστικές περικοπές στο αμέσως επόμενο πρόγραμμα».

Ο κ. Παπαντωνίου τόνισε πως από την Εξεταστική δεν είχε προκύψει κανένα στοιχείο για δωροδοκίες στην προμήθεια των TOR Μ1. Αναφέρθηκε ακολούθως σε ανωμαλία στην εκτέλεση της σύμβασης για τα αντισταθμιστικά της αγοράς των συγκεκριμένων ρωσικών όπλων την οποία ο ίδιος έλυσε πολιτικά:

«Μόλις έλαβα γνώση αυτής της ανωμαλίας για τα αντισταθμιστικα, πήγα στη Ρωσία και ήρθα σε συνεννόηση με τον ομόλογό μου, τον κ. Ιβανόφ. Αμέσως αντικατέστησε την εταιρεία που είχε κάνει τη λαμογιά με μια άλλη που έκανε τα αντισταθμιστικά. Η Ρωσία πλήρωσε δυο φορές. Υπήρξε μια τεράστια απάτη. Επέλεξα την πολιτική λύση. Είδα ότι τα αντισταθμιστικά δεν εκτελούνταν, άρα η Ελλάδα δεν εισέπραττε αυτά που έπρεπε να εισπράξει».

Η διαδικασία, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του κ. Παπαντωνίου, συνεχίστηκε με την υποβολή αίτησης αποφυλάκισης της Βίκυς Σταμάτη που βρισκόταν και στην σημερινή διαδικασία. Ο συνήγορος της κ. Σταμάτη είπε στους δικαστές πως η εντολέας του ζητά την αποφυλάκιση της, είτε με βραχιολάκι, είτε με όποιους όρους κρίνει το Δικαστήριο.