Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group με σκοπό να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στα ανοιχτά ζητήματα των διαπραγματεύσεων.

Πηγές από τις Βρυξέλλες σημείωναν πως οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν έως και το Σάββατο, ωστόσο ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο να διαρκέσουν ακόμα περισσότερο.

Η ελληνική πλευρά προσβλέπει στη σύγκληση έκτακτου Eurogroup πριν τις αρχές Ιουνίου, το οποίο με δήλωσή του θα καταγράψει πρόοδο και προοπτική για συνολική συμφωνία. Ελληνικές πηγές εκτιμούσαν ότι μια τέτοια δήλωση από πλευράς Eurogroup, θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να αυξήσει το όριο στην έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους της Ελλάδας.

Τα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης είναι ο ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά, τα κόκκινα δάνεια, το δημοσιονομικό κενό, τα πρωτογενή πλεονάσματα και η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ειδικά ως προς τον ΦΠΑ ελληνικές πηγές εκτιμούσαν ότι είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία σε τρεις κατηγορίες ΦΠΑ, με τα τρόφιμα να υπάγονται στην χαμηλότερη εξ αυτών.

Σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού, ελληνικές πηγές τόνιζαν ότι παραμένει σημείο αιχμής το θέμα του περιορισμού των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.